Četvrtak 26.09.2013.
16:17
Beta

Hrvatska vlada izmenila "Lex Perković"

Nalog o izručenju puška koja će jednom opaliti, upozorio Milanović
 

Hrvatska je uoči ulaska u EU ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine što je dovelo do sukoba sa Evropskom komisijom. Tim izmenama Hrvatska je, među ostalim, onemogućila izručenje Josipa Perkovića koga Nemačka tereti da je kao agent jugoslovenske tajne službe Udbe učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Iz Vlade su donedavno tvrdili da će zakon biti izmenjen, ali tek od jula 2014. što je EK smatrala odugovlačenjem i najavila sankcije Hrvatskoj. U sredu je u Briselu postignut kompromis po kojem će vremensko ograničenje biti ukinuto od 1. januara 2014.

Premijer Zoran Milanović izjavio je najavio je i promene Ustava kojima će ukinuti zastarevanje za politički motivisana, kao i sva teška ubistva. Tek će ukidanjem zastarevanja za politički motivisana ubistva biti moguće izručenje, među ostalim, Josipa Perkovića po kojem je sporni zakon i dobio ime.

On je, međutim, ukazao da se izmenama zakona ne rešava problem zbog kojeg je Vlada vremenski ograničila primenu naloga, odnosno mogućnost da se hrvatskim građanima sudi u drugim državama EU za krivična dela počinjena u poslednjem ratu. Ponovio je da je "ta puška na zidu i opaliće u jednom trenutku".

"I na to moramo upozoriti jer taj problem nema ni jedna druga država u EU. I to može biti predmet zloupotrebe nedobronamernih ljudi koji ne žive u Hrvatskoj", ukazao je Milanović.

2024 © - Vesti online