Petak 27.09.2013.
01:14
N. Popović - Vesti

"Panteri" padaju, plen nestao

Potera u toku: Slika pljačkaša našinjene sigurnosnim kamerama
Vazdušni pištolj: Istražitelj iz kante za đubre vadi oružje pljačkaša
 


Prema informacijama "Vesti", dvojica lopova izgledala su kao tinejdžeri pa se već spekuliše o "podmlatku" čuvenih Pink pantera. Oni su odneli nekoliko ručnih satova ukupne vrednosti nešto veće od 25.000 evra. Interesantno je da Nemačka štampa, baveći se ovom pljačkom, piše o mnogo većem plenu ovog dvojca - čak 300.000 evra!


- To su gluposti! Njih dvojica su ukrala svega sedam ručnih časovnika i sa njima pobegli iz radnje - kaže za "Vesti" nezvaničan, ali pouzdan izvor, od kojeg smo dobili i fotografije dvojice pljačkaša snimljene sigurnosnim kamerama instaliranim u kelnskoj filijali poznatog lanca juvelirskih radnji u Nemačkoj.

Raspisana nagrada

Raspisana je nagrada od 5.000 evra za one koji doprinesu lociranju i hvatanju drskih lopova te pronalasku opljačkanog plena. Oni koji mogu pomoći istrazi i imaju neka saznanja o njima mogu se javiti (na engleskom i nemačkom jeziku) na broj telefona u Nemačkoj (++49) 0157 702 88710.

Prema onome što su "Vesti" saznale jedan od pljačkaša je oko 17.20 ušao u Vempe i zatražio od prodavaca da mu pokažu nekoliko ručnih satova koje je bio zainteresovan da kupi. Imao je plavu kosu, visok oko 180 cm, na sebi je imao žuto-plavu jaknu i farmerke, star između 25 i 30 godina. Prema rečima osoblja radnje, ni po čemu se nije izdvajao od sličnih kupaca njegove dobi. Ništa ne sluteći, prodavci su na pult stavili pet časovnika koje je on punih pola sata "prevrtao po rukama", navodno neodlučan koji da odabere.

U jednom trenutku mašio se svog mobilnog telefona i sa nekim razgovarao, a nedugo potom u radnju je ušao mladić, star otprilike kao i on, visok oko 185 centimetara, takođe svetle kose, obučen u kariranu košulju i žuti džemper sa v izrezom. Svedoci pretpostavljaju da jezik koji su koristili za međusobno komunikaciju potiče najverovatnije sa Balkana.

Pobegli sa sedam satova: Poharana filijala juvelirnice Vempe
 


On je odmah "sa vrata" potegao veliki pištolj kojim je zapretio prodavcima. Dalje se sve odvijalo veoma brzo: zgrabili su pet časovnika koji su već stajali na pultu, i još dva koja su se slučjano našla na susednom i sa tim plenom trkom pobegli iz radnje. Napolju ih nije čekao nikakav automobil i sa lica mesta pobegli su pešice.


Jedan od slučajnih prolaznika ih je pratio kraće vreme dok su se trkom udaljavali u pravcu čuvene kelnske katedrale (Dom). On je video da su u jednu kantu bacili oružje i policija je nešto kasnije zaista pronašla pištolj uz pomoć kojeg je pljačka izvršena. Oružje je još na veštačenju, a "Vesti" nezvanično saznaju, da se - bez obriza na to što oružje izgleda "moćno" i podseća na američki kolt - radi u stvari o vazdušnom pištolju, koji teško može ikome naneti smrtonosne povrede, čak i sa bliske distance.
 

Beg iz zemlje

Policija pretpostavlja da će lopovi vrlo brzo, ako već nisu, pokušati da pređu granicu i pobegnu iz Nemačke. U policiji se nadaju da će ih ipak uhvatiti pre nego što pljačkaši uspeju da zametnu tragove.

Srbin u Parizu ukrao sliku od 650.000 evra

Francuska policija uhapsila je Srbina (50), čiji identitet nije saopšten, zbog sumnje da je 2012. godine u Parizu iz galerije Šmit ukrao sliku Ežena Delakroe vrednu 650.000 evra.


Reč je o basnoslovno vrednom akvarelu formata od samo 11.5 x 19 centimetara "Arapi iz Orana". To je delo čuvenog umetnika iz 1833. godine. Vredna slika nije pronađena, ali je Srbin već izveden pred sud i optužen za tu krađu.

Remek delo: Arapi iz Orana
 


Sigurnosne kamere galeriste Manuela Šmita snimile su krađu usred dana, između 14 i 14.30. Inspektori su potom procenili da je lopov u pedesetim godinama iako je nosio dugački kaput, šal i naočare za sunce. Jedan od kustosa u galeriji, rekao je da zaposleni nisu odmah prijavili da je umetničko delo ukradeno ukradeno.


- Sigurno je reč o profesionalcu, na šta ukazuje to što je neprimetno odneo sliku iz galerije. Zaposleni su tek sutradan primetili da je nema - preneli su izvori iz francuske policije.
 

Plen tašna i statueta

Prilikom hapšenja dvojice Srba okrivljenih za krađu u Monaku pronađena je statueta "Nike sa Samotrake" i ženska krokodilska tašna vredna 17.000 evra. Lopovi su uhapšeni i sprovedeni u zloglasni zatvor Sante.

Srbin je okrivljen i za krađu još jedne vredne slike u Parizu, krajem novembra 2011. Francuska policija, međutim, nije saopštila o kom umetničkom delu je reč.
Međutim, on je okrivljen i da je u martu ove godine iz luksuzne radnje u Montekarlu ukrao kristalnu figuru "Nike sa Samotrake", čija je vrednost procenjena na 150.000 evra.


Za krađu statuete Iva Klajna okrivljen je još jedan Srbin od 37 godina. Statueta "Nike sa Samotrake" ukradena je usred belog dana u butiku Lalik.


Zahvaljujući Interpolu, belgijske i francuske policije odmah su utvrđene sličnosti sa ranije počinjenim krađama u nekoliko evropskih prestonica. Pariska brigada za borbu protiv banditizma utvrdila je prisustvo u "ekipe kriminalaca srpskog porekla koji su specijalizovani za krađe" u Monaku.

2024 © - Vesti online