Četvrtak 26.09.2013.
04:49
B92

Valensa: Da se ujedine Poljska i Nemačka

Leh Valensa je zagovornik čvršćih veza između članica evropskih zemalja, a čvršće od ujedinjenja - ne može
 

Valensin poziv na ujedinjenje Poljske i Nemačke nadovezuje se na njegovu prethodnu podršku bližoj evropskoj saradnji. Nekada na čelu kampanje da se Poljska istrgne iz sovjetskog komunističkog bloka, bivši električar u brodogradilištu, kasnije je podržao članstvo Poljske u EU 2004. Od tada je zagovornik još čvršćih veza između članica evropskih zemalja, koji ističe da bi jednog dana mogao da postane i "predsednik Ujedinjenih Evropskih Država".

UN i NATO - ideje prošle ere

U intervjuu za Itar-Tas, Valensa je naveo da su Ujedinjene nacije i NATO "loše organizovane" i da su "ideje prošle ere".


Iako već dugo nije politički aktivan, Valensa je ostao dosledan svom zaštitnom znaku - brkovima i još je prisutan u medijima, ne bežeći od toga da otvoreno kaže šta misli. Međutim, ne shvataju svi ozbiljno njegove reči.


"Ovo je samo jedna od Valensinih egzotičnih ideja", izjavio je Jožef Aleksi, bivši poljski premijer. "On je neko ko proizvodi ideje, ponekad veoma iritirajuće, međutim, ja ne pridajem tome neki značaj. "Potrebno je imati strategiju za blisku saradnju dve zemlje, ali dve države sjedinjene u jednu je nešto sasvim drugo", dodao je Aleksi.

Nemce voli, Ruse ne voli

Dok je Valensa zagovornik mišljenja da Poljska treba da zakopa ratnu sekiru sa Nemačkom, situacija je nešto drugačija kada je u pitanju Rusija, drugi veliki neprijatelj Poljaka. Bivši predsednik je pozvao Rusiju da okaje svoje grehe, počinjene protiv Poljske, kako bi se postavili temelji dobrog odnosa.


"Spori smo u rešavanju postojećih problema i postizanju dogovora", rekao je Valensa i zaključio : "Pošto smo osuđeni da budemo komšije, moramo da izgladimo odnose".

2024 © - Vesti online