Četvrtak 26.09.2013.
03:14
Vestionline

Radnici "Fokskona" se tukli mačetama i motkama

Haos u fabrici u Kini
 

Na videu i fotografijama vide se ljudi goli do pasa kako se naoružani palicama i mačetama sukobljavaju u krugu fabrike. Prema nezvaničnim inormacijama, do sukoba nije došlo zbog loših uslova rada, po kojima je "Fokskon" postao poznat u svetu.

U Farbici u Jantaiju proizvode se komponente za za mnoge elektronske proizvode, od laptop računara do DVD plejera. Tamo se prave proizvodi kompanija "Nintendo", "Soni" i "Hjulit Pakard", ali ne i "Epla", što je ova kompanija i saopštila.

Do svađe koja je prerasla u pokolj došlo je kada su se sukobili radnici iz dve različite provincije posle pijanke povodom proslave kineskog festivala. Oko 200 radnika iz provincije Guižu vikali su "prebijte sve koji su iz Šandonga", izvestila je televizija IBT. Prema drugim izveštajima, do sukoba je došlo posle lične svađe dvoje radnika u kafeteriji.

"Fokskon" je saopštio da je u sukobima povređeno 11 ljudi, mada je boj ranjenih prema nekim drugim izvorima dostigao 27.

Ovo je samo najnoviji u nizu incidenata koji okružuju fabriku "Fokskon" otkako je počela d da radi. U proteklih nekoliko godina, tamo se desila serija samoubistava. Vlasnici su zbog toga bili prinuđeni da postavljaju zaštitne mreže na zgrade, kako radnici ne bi skakali u smrt.

2024 © - Vesti online