Sreda 25.09.2013.
21:35
Beta

Nikolić: Kosovo ne može u UN

Tomislav Nikolić za govornicom Ujedinjenih nacija
 

Nikolić je rekao da će Srbija "u potpunosti primeniti sporazum", ali da on "nikako ne znači da Srbija namerava da prihvati prijem Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, inicijative i forume u koje mogu da se učlane samo suverene države".

Srbija, prema Nikolićevim rečima, podržava delovanje Euleksa, a "traži od Evropske unije, prema kojoj se Srbija nepovratno uputila, da poštuje sopstvena načela i kada je u pitanju Kosovo i Metohija."

"Jeremić dostojno predstavljao zemlju"

 

Predsednik Srbije je čestitao dosadašnjem predsedavajućem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuku Jeremiću na "pokazanoj hrabrosti i besprekornom predsedavanju" tim telom u proteklih godinu dana.

 

"Dostojno je predstavljao Republiku Srbiju, uz zadržavanje nepristrasnosti i uz vrhunsku profesionalnost", ocenio je Nikolić.

"Očekujemo da Euleks, zadržavajući statusno neutralni pristup, nastavi da pomaže da se u Pokrajini grade demokratske institucije, da se poštuju ljudska prava Srba i drugih nealbanskih žitelja, jer su osnovna ljudska prava jedino i njima ugrožena", kazao je Nikolić.

On je takođe ukazao na neophodnost da se Ujedinjene nacije uključe u istragu zasnovanu na izveštaju Saveta Evrope o nezakonitoj trgovini ljudskim organima.

Nikolić je takođe rekao da se Srbija sada "okreće budućnosti" i da sa svim susedima želi da gradi dobre odnose i sa njima sarađuje radi "unapređenja životnog standarda građana u svim zemljama regiona".

Prema njegovim rečima, Srbija se "sa svojim susedima može takmičiti samo u tome ko je dostigao viši nivo u zaštiti ljudskih prava". U svemu ostalom, dodao je Nikolić, "treba da sarađujemo, pomažemo se i podstičemo na bolje rezultate".

On je rekao da je Srbija spremna da poveća obim svog učešća u međunarodnim mirovnim misija i najavio da će srpski vojnici i policajci uskoro biti angažovani u Maliju, a podsetio je da ih ima u misijama u Obali Slonovače, Liberiji, DR Kongo, Haitiju i Libanu, na Kipru, u regionu Bliskog istoka, u Ugandi i u vodama Somalije.

Govoreći o Haškom tribunalu, Nikolić je ponovio stare zamerke na rad tog suda i zatražio da se "nađe pravni put koji bi omogućio da osuđenici srpske nacionalnosti budu poslati na izdržavanje kazne u Srbiju", pre svega radi lakše resocijalizacije.

2024 © - Vesti online