Sreda 25.09.2013.
15:59
Beta

"Zakonom regulisati istopolne zajednice"

Parada ponosa bi trebalo da se održi 28. septembra
 

Članica organizacionog odbora Dragoslava Barzut navela je na konferenciji za novinare da partneri istog pola nemaju isti status kao heteroseksualni partneri, pa ne mogu da ostvare imovinska prava ili saznaju informacije o zdravstvenom stanju partnera.

"Istopolni partneri koji godinama žive zajedno ne mogu da naslede zajedničku imovinu, već na to imaju prava članovi biološke porodice, iako vlasnik imovine možda to ne želi", rekla je Barzutova.

Ona je navela da od 2010. godine postoji predlog zakona koji bi trebalo da omogući registrovanje istopolnih zajednica, što nije identično braku, ali bi pravno regulisalo takve odnose i podrazumevalo bi i usvajanje dece. Prema njenim rečima donošenje tog zakona je u rukama Ministarsva pravde, koje bi trebalo da bude predlagač.

"Mi smo za to da se te stvari rade postepeno, bitno nam je da možemo da obiđemo svoje partnere kada su u bolnici, da možemo da zaštitimo ono što smo zajednički stekli", kazala je Dragoslava Barzut.

Jedna od članica organizacionog odbora Ivana Dobronjić poručila je da sama nije sigurna da li bi registrovala svoju zajednicu s partnerom, ali da ne želi da živi u laži i skrivanju.

2024 © - Vesti online