Sreda 25.09.2013.
15:47
Srna

Kenija: Islamisti tvrde da je ubijeno 137 talaca

Kenija je proteklih dana bila u vanrednom stanju posle napada pripadnika "Al Šababa"
 

U Keniji je danas počela trodnevna žalost za žrtvama napada u tržnom centru "Vestgejt". Predsednik Uhuru Kenijata saopštio je da je poginulo 67 ljudi, uključujući šest pripadnika snaga bezbednosti.

Pročitajte još:

* Akcija protiv terorista gotova, 72 žrtve

On je rekao da je ubijeno pet militanata, a 11 lica je uhapšeno. Očekuje se da će broj žrtava biti veći, pošto je u toku pretraživanje i čišćenje centra. Veruje se da je nekoliko tela, uključujući napadače, zatrpano ispod krhotina posle urušavanja tri sprata usled požara, prenio je Bi-Bi-Si.

Kenijski list "Standard" piše da su desetine tijela sinoć iznesena iz zgrade. Dopisnici javljaju da je tržni centar noćas bio tih i da se iz zgrade i danas diže dim. "Postideli smo i porazili naše napadače. Kenija se usprotivila zlu i trijumfovala", rekao je Kenijata u obraćanju naciji.

On nije potvrdio ranije izveštaje o tome da je među napadačima bilo državljana SAD i Velike Britanije.

"Obaveštajni izvještaji sugerišu da su u napadu učestvovali jedna Britanka i dva ili tri američka državljanina. U ovom trenutku ne možemo da potvrdimo detalje. Forenzički stručnjaci rade na utvrđivanju nacionalnosti terorista", rekao je kenijski predsednik.

Grupa Al šebab zatražila je ranije da Kenija povuče trupe iz Somalije, gde one pomažu u borbi protiv islamista, ali je Kenijata to odbio.

2024 © - Vesti online