Sreda 25.09.2013.
12:01
telegraf.rs

Đurić: Da je Zvezda dominantna, Partizan ne bi postojao!

Dragan Đurić
 

Posle pet godina nepojavljivanja u elektronskim medijima, predsednik Partizana Dragan Đurić gostovao je u emisiji novinara Dejana Anđusa na KCN televiziji, u kojoj je govorio o raznim temama koje najviše zanimaju navijače “crno-belih”.
On je govorio o (ne)predviđenim odlascima Aleksandra Mitrovića i Ivana Ivanova, a minuli prelazni rok je okarakterisao kao jako loš. Takođe, Đurić je govorio da ga mrze van kluba ili i u njemu.

Posle opširnog uvoda domaćina emisije da preuzima deo odgovornosti zato što Slaviša Stojanović sedi na klupi Crvene zvezde, Đurić je na početku govorio o promeni načina života.

"Promenio sam stil života, ali ne žalim, jer je osvojeno šest titula. Narušio sam privatnost, ali, ponavljam, ne žalim zbog toga. Onaj ko vodi Partizan mora dnevno da provodi najmanje tri do četiri sata na stadionu. U suprotnom ne možete da funkconišete. Partizan je po organizaciji iznad svih klubova u Srbiji".


Ko vas napada?

"Posle raspada Jugoslavije, moja država je Srbija. Živim za Beograd, za Srbiju, ali ako ovde napravite rezultat, stvara se pakost i mržnja, maltene do uništenja ličnosti i kluba. Ne volim da se pojavljujem u medijima. Od nas se svake godine očekuje da igramo s najboljim evropskim klubovima kao što su Arsenal, Šahtjor, Braga… Mi smo to već uradili i ostvarili veliki uspeh. Ta mržnja je posebno izražena u poslednje dve godine, a postoji van kluba, ali i u njemu. Logično je da od konkurencije to osećam, ali je samo u Srbiji to moguće i u klubu".

Zašto postoje napadi iz kluba?

"Ovaj upravni odbor funkcioniše kao familija, bez velikih zvezda. Kada smo došli, rekli smo da želimo da napravimo nešto i svako od nas je pružao maksimum. Na primer, čovek koji održava sajt radi do dva ujutro, nema veliku platu, ali voli Partizan. Ne poštuje se ono što radimo. Partizan je jedan od najstabilnijih klubova u Srbiji, ne samo u fudbalu".

Opozicija je jedva čekala da ispadnete od Tuna?

"Ne priznajem opoziciju, ne mogu da shvatim da ti ljudi tako razmišljaju. Osvojili smo šest titula, igrali smo u Evropi, ne znam zašto se tako ponašaju. Da je dobro odrađen prelazni rok, ne bismo ispali od Tuna. Ludogorec je pobedio PSV, odlično je organizovan. Nudio nam je Ludogorec ozbiljan novac za dva igrača. Nadigrali smo ih u Beogradu, ali nismo dali gol. Partizan ima najbolju školu na Balkanu. Kada smo ušli u Ligu šampiona, bili smo spoj iskustva i mladosti. Ove godine nismo imali taj miks. Zbog spleta raznih okolnosti, odrađen je najlošiji prelazni rok u poslednjih nekoliko godina. Ne optužujem nikoga pojedinačno, svi smo pravili greške".


Opozicija u Partizanu, napadaju vas otvoreno Bjeković, Krstajić, stidljivo Tumbaković, Jovičić, Paunović, Antić…

"Tumbaković je moj prijatelj. Opozicija je uvek dobrodošla, Partizan je demokratski uređen, neka dođu na Skupštinu i kažu šta imaju. Uspeh u Srbiji se teško prašta. Ne znam koliko će ova uprava ostati, bićemo tu dok budemo mogli da damo maksimum".

Za vas je važilo da ste naklonjeniji SPS-u?

"Nisam član nijedne partije, bio sam član Saveza komunista, a sada podržavam svakog ko je za Srbiju. Kod nas u upravi su dvojica iz SPS, četiri iz SNS i dva iz DS".


Šta bi se desilo da su uloge u srpskom fudbalu obrnute?

"Da je Zvezda uzela šest uzastopnih titula, Partizan ne bi postojao. Ozbiljno to mislim. Kiksnuće i Partizan i Zvezda i Vojvodina. Na primer Javor, Voždovac i Novi Pazar igraju dobro".

Viđeni ste u jednom restoranu kako razgovarate s potpredsednikom Zvezde Kokezom i sportskim direktorom Stojadinovićem. Mnogi su to shvatili kao razgovor koji za cilj ima rušenje predsednika FSS Tomislava Karadžića.

"Takve priče su mi smešne. Stojadinovića poznajem dugo, jer je bio menadžer igrača Zvezde i Partizana, a sa Kokezom sam se video nekoliko puta. Mislim da je bilo normalno da se javim ljudima. Inače, Stojadinovića cenim jer zna mnogo o fudbalu. Takođe, smatram da su predsednik Karadžić i generalni sekretar Zoran Laković dobro radili. Nisu gubitaši, plasirali su na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, omladinci su prvaci Evrope… Njihov rad zahteva detaljnu analizu, ali nas ne zanima šta Zvezda želi. Zna se kako se u Partizanu donose odluke, na Upravnom odboru. Mi ćemo u svakom slučaju imati svoju priču, ali znam da ako ode Karadžić, otići će kao gospodin. Ne treba im seći glave".


Zašto kao Zdravko Mamić ne odbijate ponude, povećate plate i prodate igrače za velike pare?

"Dinamo ima dotaciju 15-20 miliona godišnje. Da mi imamo te pare, ne bismo prodali ni Mitrovića, ni Markovića. Privatizacija je kompleksna, ne vidim ko bi mogao da kupi klubove. Država treba da uvede pravilo da na stadionu ne sme da bude tržni centar. Ja ne razmišljam o tome da kupim Partizan. Nisam jedan od najbogatijih Srba kako se priča, što više zaposlenih, više obaveza".

"Ivanov nije planiran da ide, ali je hteo. Našli smo rešenje u Obradoviću, ali ćemo na zimu dovesti štopera i jednog napadača, možda i dva. Cenim ljude iz Zvezde, bore se kao lavovi, a došli su na dugove. Sa prethodnom upravom Zvezde smo vodili rat".


"Mitrović je mesto u Partizanu dobio zahvaljujući lošim igrama i povredi Marka Šćepovića. On je bio zamena za Marka i za šest meseci postao je zvezda Partizana i Srbije. Za njega se čulo i u Evropi. Sa Partizanom je imao ugovor na tri godine, ali njegovi roditelji žive u Smederevu i to veoma teško. Bez saglasnosti Partizana sa menadžerom su otišli u Belgiju i dogovorili uslove i zaključili ugovor od 4.280.000 evra. I dete je bilo već u Briselu. Razgovarano je tri puta sa njima, ja sam pričao dva puta, ali nam je Mitar rekao da će njegov otac i menadžer pregovarati. On nije hteo da priča sa nama. Rekli su nam da on hoće samo u Anderleht i da ne bi prihvatio ni ponudu Barselone ili Reala".

Koliko je realno da se Kleo vrati u Humsku?

"Sa Tomićem sam Klea doveo za male pare. Jedini stranac koji je sebe dao Partuzanu. S Kleom ćemo razgovarati i ako bude u formi, dovešćemo ga. Isto važi i za Princa Tejga".

Da li je Pantić potpisao za Čelzi?

"Nemoguće, ima ugovor do 2015. sa nama".

Rat Zabranjenih i Alkatraza? Ko je protiv vas?

"Navijači su uvek u pravu. Kada gubiš od nekih Bugara, normalno je da zvižde. Problem postoji samo kada loše igramo. Došle su nove vođe, časniji momci koji više vole Partizan. Oni dolaze kada je sneg i kiša i imaju pravo da prozivaju. Razgovaramo s obe frakcije. Mirenje je kompleksno i radimo na tome. Ubistvo (Ivana Perovića prim. aut.) je poremetilo celu priču, ali ide dosta dobro", poručio je Dragan Đurić.

2024 © - Vesti online