Sreda 25.09.2013.
05:28
telegraf.rs

Ko je Krasimir Gergov, kupac Đilasove firme?

Najkraće rečeno, Gergov je vlasnik najveće reklamne agencije u Bugarskoj i jednog od najlepših terena za golf na svetu (Thracian Cliffs).

Krasimir Gergov, bugarski genije za biznis. I agent iz vremena vladavine proleterijata
 


Skitnica, ne drži ga mesto

To što je “težak“ nekoliko stotina miliona, svetski stručnjaci kažu, manje je bitno od činjenice da je jedan od najuticajnijih ljudi na svetu. Oni koji ga poznaju opisuju ga kao svetskog putnika kojeg “ne drži mesto”, ali i čoveka koji ne voli mnogo da priča.

E, ne lezi vraže - agent iz doba komunizma

Ako i dalje verujete u Deda Mraza i dobre i poštene biznismene sa Balkana - tokom komunističkog režima u Bugarskoj, Gergov je bio agent bugarskih tajnih službi. I pored svog novca koji je zaradio, prema sopstvenom svedočanstvu, ostao je da živi u Bugarskoj da bi bio s porodicom.

S dvadesetogodišnjim iskustvom u medijskom biznisu, Gergov u svojim kompanijama danas zapošljava oko 1.000 ljudi.

Dugogodišnji je bugarski partner “Central Juropijen medija enterprajziza” i firme “Njuz koprporejšn”, koje posluju u Srednjoj i Istočnoj Evropi, akcionar vodeće medijske kuće na bugarskom tržištu BTV i predsednik oglašivačke agencije “Kres”, prve bugarske “full service” agencije.


Prva bugarska privatna TV

Početkom ’94. Krasimir dobija dozvolu CNN-a da njihov program prenosi na domaćoj televiziji. Počeo je s, kako je naveo, tričavim kapitalom od 100.000 dolara (kojim je kupio televizijsku opremu) u studiju od tri kvadratna metra. Bio je to početak emitovanja prve privatne televizije u Bugarskoj nazvane Triada-CNN. Gergov ubrzo osniva i prvi nacionalni privatni radio (uz Radio Slobodna Evropa).


Pored monopola koji drži na medijskom nebu, ovaj biznismen je i jedan od najvećih ulagača u bugarski turizam. Pionir je u razvoju golfa u Bugarskoj i predsednik tamošnje Golf asocijacije. U okviru njegovog programa za razvoj ovog sporta, više od 500 dece prošlo je besplatnu obuku za golf na najlepšim terenima u zemlji.


Majstor golfa i orijentiringa

U golf je, prema sopstvenom svedočanstvu, počeo da ulaže zato što ga podseća na orjentiring, u kojem je svojevremeno osvojio republički šampionat.


A o angažmanu slavnog golfera Gerija Plejera za dizajniranje njegovog veličanstvenog terena “Thracian Cliffs“, rekao je:


- Geri je otvorio više od 300 terena širom sveta. Znao sam da će njegova pojava dati izvesnu težinu i ovom terenu. Znate ljude, odmah komentarišu kvalitet nekog terena… No, čim se pojavi ime poput Gerijevog, ništa se ne dovodi u pitanje. Mogu da kažem da je ovo najbolji teren za golf koji je u životu dizajnirao. 

Kalio se u CNN-u, drugar sa Mardokom i Tarnerom

O Gergovoj stručnosti na polju medija najbolje govori podatak da se nakon završenih studija turizma i sportskog novinarstva izvesno vreme usavršavao u oblasti svetske reportaže na CNN-u. O dobu kad je, između ostalog, upoznao i medijske magnate Ruperta Mardoka i Teda Tarnera svojevremeno je rekao:

- Rupert i Ted su mi neprestano ogovarali jedan drugog. Čak mi je svojevremeno Ted u šali rekao da mu je žao što na skijanju nije gurnuo Ruperta niz liticu - ispričao je u jednom od retkih intervjua Gergov.

2024 © - Vesti online