Utorak 24.09.2013.
19:37
Beta

Milanović: Protiv širenja mržnje i fašizma

U godišnjem izveštaju o stanju u državi i radu Vlade, koji je prvi put podneo Saboru, Milanović je naglasio važnost borbe za najviše standarde u pravima nacionalnih manjina i poručio da treba poštovati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji je, među ostalim, omogućio postavljanje dvojezičnih tabli na zgradama javnih ustanova u Vukovaru.

"Sprovodimo Ustavni zakon, verujemo u njega, jer taj zakon i takva praksa Hrvatsku čine malo boljim i malo srećnijim mestom", naglasio je Milanović.

Sami smo ušli u EU, bez pomoći: Zoran Milanović

Povodom sukoba zvaničnog Zagreba i Brisela zbog vremenskog ograničenja primene evropskog naloga za hapšenje za krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine, Milanović je rekao da Hrvatska time nije želela da zaštiti komunističke zločince ili kriminalce, već branitelje iz poslednjeg rata od eventualnih postupaka za
krivična dela ratnog zločina za koje postoji univerzalna jurisdikcija.

Ponovio je da će biti predložena promena Ustava kojom bi se ukinulo zastarevanje za politička i sva druga teška ubistva.

"Neka se, pre svega, hrvatsko pravosuđe suoči s tim zlodelima, ko god bili počinitelji, ko god bile žrtve", istakao je premijer povodom zakona kojim je, između ostalog onemogućeno izručenje Josipa Perkovića koga Nemačka tereti da je kao agent jugoslovenske tajne službe Udbe učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Premijer je istakao da Hrvatska nikom ne duguje za ulazak u EU, da se menjala nabolje i da je ispunila visoke kriterijume koji su od nje traženi.

"Tražimo da nas poštuju. Insistiramo i insistiraćemo da se Hrvatska doživljava kao ravnopravni partner i sagovornik", upozorio je premijer.

Milanović je ocenio da je ekonomska situacija u zemlji i dalje teška i dodao da Vlada ima četiri pravca aktivnosti za izlazak iz krize. To su, kako je rekao, uvođenje reda i poštovanje zakona, konsolidacija državnih finansija, restrukturiranje i racionalizacija državnog i javnog sektora, kao i donošenje i sprovođenje mera za oporavak i
novi rast privrede.

Za lošu ekonomsku situaciju, Milanović je optužio bivše vlade na čelu s opozicionom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ). Poručio je građanima da ne veruju onima koji govore da Vlada rasprodaje državu, rekavši da kompanije koje su dosad progutale milijarde kuna iz budžeta nisu nikakvo nacionalno blago.

Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocenio je da je premijerov govor "red iluzija, red futurističkog pristupa i red optužbi".

"Nije govorio o onome što su učinili u ovih godinu dana. Očekivao sam to i to je, nažalost, tako", dodao je on.

Karamarko je rekao da građani žive lošije od kada je na vlasti koalicija levog centra koju je optužio da od početka mandata "zbrinjava stranačke kadrove". Takođe je rekao da je sukobom sa EK u vezi evropskog naloga za hapšenje Vlada dovela u pitanje poverenje i pretvorila zemlju u nepouzdanog partnera.

2024 © - Vesti online