Sreda 25.09.2013.
08:00
tportal.hr

Crne rupe postoje i u okeanima!

Foto: Ilustracija
 

Ogromni virovi tako su snažno obavijeni jakim strujama da ništa što uhvate ne može pobeći iz njih ni planktoni, ni smeće (ostaci brodova), ni voda, baš kao što iz crnih rupa ne može pobeći čak ni svetlost. Zanimljivo je da ovaj mehanizam ima vrlo značajni uticaj na klimu kao i na širenje hrane i zagađenja u okeanima.

Blage zime u severnoj Evropi rezultat su delovanja tople Golfske struje. Ipak, na klimu utiču i jaki okeanskih virova čija jačina ponekad prelaze 150 kilometara. Poslednjih godina njihov se broj u Južnom okeanu povećava pa raste i transport tople, slane vode prema severu.

Duboki okeanski virovi deo su tzv. termalina, snažnih morskih struja koje održavaju umerenu klimu Zemlje - Meksička struja donosi super slanu i toplu vodu iz tropskih delova Atlantskog okeana do Evrope, dok hladne struje poput Humboltove, na zapadu SAD, sprečavaju da se tropski i suptropski delovi Amerike pregreju.

U turbulentnim vodama okeana koje na prvi pogled deluju haotično, uz pomoć satelitskih snimaka, uspeli su izdvojiti koherentne vrtloge koji su se pokazali kao matematički ekvivalenti crnih rupa. Crne rupe su svemirska tela koja imaju toliko veliku masu da privlače sve što im priđe previše blizu, čak i svetlost.

2024 © - Vesti online