Utorak 24.09.2013.
14:44
Beta

Da li je Rusija popustila u vezi rezolucije o Siriji?

Poglavlje 7 rezolucije o Siriji predviđa silu u slučaju nove upotrebe hemijskog oružja
 

"Poglavlje 7 može biti pomenuto samo kao element niza mera, ako se otkriju činjenice poput odbijanja saradnje, nesprovođenja obaveza ili ako neko - nebitno ko - upotrebi hemijsko oružje", izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Poglavlje 7 Povelje UN predviđa "delovanje u slučaju pretnje miru, narušavanja mira i čina agresije". Rjabkov je pred poslanicima donjeg doma ruskog parlamenta Dume ponovio da nije reč o "usvajanju rezolucije u Savetu bezbednosti u skladu sa Poglavljem 7 niti o automatskom uvođenju sankcija ili upotrebi sile".

"Rezolucija Saveta bezbednosti je namenjena da podrži odluke izvršnog saveta Organizacije za zabranu hemijskog oružja", kazao je ruski zvaničnik. Zapadnjaci i Rusi rade na rezoluciji koju treba da usvoji Savet bezbednosti UN, nakon što je 14. septembra u Ženevi usvojen plan za uništavanje sirijskog hemijskog oružja.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus ocenio je juče mogućim da ove nedelje bude usvojena rezolucija pod uslovom da tekst "predviđa mogućnost preduzimanja mera u skladu sa Poglavljem 7". Rjabkov je najavio i da se inspektori UN za hemijsko oružje sutra vraćaju u Siriju.

2024 © - Vesti online