Utorak 24.09.2013.
14:12
Dnevni avaz, mozzartsport.com

Malezijski milijarder pravi balkanskog giganta u Sarajevu

 Vinsent Tan

Dok je u Srbiji priča o privatizaciji sportskih klubova i dalje u povoju i čeka se donošenje zakonskih regulativa koje će omogućiti prodaju pre svega najpopularnijih fudbalskih klubova, u Bosni i Hercegovini su bogati stranci počeli da investiraju novac.

Konkretno, reč je o Fudbalskom klubu Sarajevo koji je dobio značajnu finansijsku injekciju od Vinsenta Tana, malezijskog milijardera (Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 1,3 milijarde dolara), čoveka koji je vlasnik Kardifa, novog premijerligaša. U ekskluzivnom intervjuu za sarajevski Dnevni avaz Tan, koji je u glavnom gradu Bosne prvi put boravio u julu, otkrio je da je već počeo da ulaže u klub sa stadiona Asim Ferhatović Hase (nekadašnje Koševo) i da planira da ga kupi:
"Ideju o ulaganju u ovaj klub izneo mi je bankar Feđa Kusturica, moj prijatelj. Bio sam u Bosni u julu, i od tada smo potpisali sponzorski ugovor ("Visit Malaysia", prim.aut.), a sredstva koja su uložena iskorišćena su kako bi se rešile hitne potrebe - dugovi prema poveriocima i državi, realizacija transfera u prelaznom roku... Želim da kupim klub, Skupština je već izglasala novi Statut, kojim se omogućava investitorima da kupe pravo upravljanja i kontrole kluba, a sada je potrebno da poverioci sednu za sto, budu fleksibilni, i da prođe predloženi zakon kojim se omogućava restrukturiranje dugova sportskih kolektiva prema državi i otplata na više od 15 godina", potanko objašnjava Tan uslove za nastavak ulaganja u Sarajevo.

Azijski milijarder ima velike planove...
"Želimo da gradimo trening-kamp i fudbalsku akademiju, to je osnov svakog uspešnog kluba. Očekujemo od opštinskih vlasti da nam ponude pogodnu lokaciju. U tu akademiju dovodili bismo najtalentovaniju decu iz BiH, ali i iz celog regiona, omogućili bismo im da rade u najboljim mogućim uslovima, i da oni koji pokažu najviše dođu do prvog tima, a kasnije i do Kardifa, odnosno Premijer lige. Želimo tesnu saradnju između dva kluba, pomoć u svemu, odigravanje prijateljskih utakmicu, razmenu igrača... Bosna i Hercegovina je puna talenata, i siguran sam da će im ovakav projekat umnogome pomoći da dođu do najjačih evropskih liga."

Vinsent Tan

Tan, koji ima 61 godinu, objasnio je i zašto baš Bosna i Hercegovina.
"Kao što sam rekao, BiH je puna fudbalskih talenata, a osim toga, Malezija i BiH su uvek bile prijateljske zemlje, pre svega zahvaljujući naporima našeg bivšeg premijera Mahatira."

2024 © - Vesti online