Ponedeljak 23.09.2013.
14:44
Beta

Vasiljković se ponovo žalio na izručenje Hrvatskoj

Bivši australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler odobrio je u novembru 2012. godine izručenje Vasiljkovića posle višegodišnje pravne procedure i pokušaja Vasiljkovića da ospori hrvatski zahtev za izručenje iz 2005. godine.

Dragan Vasiljković

Vasiljković (57),poznat i kao Kapetan Dragan, ima australijsko i srpsko državljanstvo,a optužen je u Hrvatskoj za učešće u mučenju i ubistvima u Kninu i okolini tokom rata početkom 90-ih godina. Vasiljković negira optužbe.

Kako prenosi list Australijan (The Australian), Vasiljkovićev advokat je na početku ročišta rekao da će se u žalbenom postupku usredsrediti na odlaganja u tom predmetu, pitanja vezana za Ženevsku konvenciju kao i na pitanja proceduralne pravednosti.

On je naveo da je Vasiljković već nekoliko godina u zatvoru i da je to relevantno za ocenu da li je odluka o izručenju doneta u razumnom roku. Vasiljković je uhapšen 2006. godine u Australiji pošto je Hrvatska tražila njegovo izručenje, a posle skoro četiri godine provedene u pritvoru, australijski sud je blokirao njegovu predaju zbog moguće pristrasnosti u hrvatskom pravosudnom sistemu.

U septembru 2009. godine Vasiljković je pušten uz kauciju, ali je nestao pošto je Vrhovni sud poništio prethodnu presudu i naložio njegovo izručenje Hrvatskoj. Posle 44 dana u bekstvu, policija ga je pronašla i pritvorila.

2024 © - Vesti online