Ponedeljak 23.09.2013.
14:28
Beta

Papa Franja: Novac je zlo!

Papa Franja

Kada je papa stigao na glavni trg Kaljarija, na Sardiniji, gde ga je dočekalo nekoliko hiljada vernika sa zastavama boja Vatikana (belo i zlatno), kao i sa zastavama Sardinije i Argentine, papine rodne zemlje. Na skupu su bili i nezaposleni, kojih na Sardiniji ima 18 odsto od aktivne populacije, od kojih su 51 odsto mladi.

Pošto je pomenuo "patnje mladih bez posla, siromašne osobe, kao i preduzetnike i trgovace koji se muče da zarađuju", poglavar Rimokatoličke crkve je završio zvanični deo govora i počeo da priča o sebi.

"To je realnost koju sam dobro upoznao u Argentini. Nisam bukvalno iskusio tu patnju, ali moja porodica jeste. Moj otac je otišao iz Argentine u Ameriku. Osetio je krizu 1929. godine i tada je sve zarađeno izgubio", rekao je papa i dodao da je osećao tu očevu patnju tokom celog detinjstva, iako u tom periodu još nije bio rođen.

Papa je rekao da nezaposleni treba da budu "hrabri", jer mnogi zbog toga pate.

"Ta patnja na kraju prikrije nadu i nedostatak posla nas dovodi da ne osećamo svoje dostojanstvo", rekao je papa Franja.

Prema njegovim rečima, takvo stanje stvari je dovelo do toga da "ekonomski sistem u centru pažnje ima idola zvanog novac".

"Kako bi se sačuvao takav idolopoklonički sistem, zaboravljaju se najslabiji, stariji ljudi i beskućnici. I mladi su ostavljeni sami bez dostojanstva. Borimo se protiv tog idola, novca, protiv sistema bez etike, pravde, u kojem novac komanduje svime", rekao je papa.

Papa je održao misu na otvorenom pred oko 100.000 vernika.

2024 © - Vesti online