Sreda 25.09.2013.
12:04
B. R. - Vesti

Rasprodaja Zlatibora (3): Stradali stogodišnji borovi

Šumu niko ne čuva: Zbog gradnje kuća stabla se seku nemilice
 

Oni navode da je do sada na delu zemljišta koje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve posečeno više od 100 borova starosti između 50 i 100 godina, što predstavlja štetu koju nikakvo ozelenjavanje i sađenje mladica ne može popraviti.


- Na upravo raskrčenom i opustošenom zemljištu uveliko teku pripreme za izgradnju sveštenikove kuće, dok je ostatak crkvenog zemljišta isparcelisan i dat na prodaju zarad izgradnje turističkih i komercijalnih objekata. Bageri neprestano kopaju trasirajući prilazne puteve do budućih parcela, a već se nasipa i glavni put, koji će prema Planu generalne regulacije proći direktno kroz središte šume - kaže jedan od članova ove organizacije.


Iz ovog udruženja kažu da su prošle nedelje zatražili od nadležnih ministarstava dokaze o prenameni zemljišta i kopije dozvola za izvođenje radova, izdatih lokacijskih dozvola, kopije rešenja na osnovu kojih se seča sprovodi i koja sadrže obrazloženje i tačan broj stabala predviđenih za seču. Prema odgovoru Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede "plan o seči" nije nikada dostavljen Upravi za šume.


Bageri zasad neprestano kopaju trasirajući prilazne puteve do budućih parcela, a već se nasipa i glavni put.


Sledeći nastavak - Rasprodaja Zlatibora (4): Sportisti treniraju na ulici

2024 © - Vesti online