Nedelja 22.09.2013.
17:50 >> 20:21h
Beta

Švajcarci odlučili, i dalje hoće u vojsku

Ilustracija: Švajcarci ne žele da ukinu obavezni vojni rok

Na federalnom nivou 73,2 odsto glasača reklo je "ne" inicijativi Grupe za Švajcarsku bez Vojske, koju čine socijalisti,  feministkinje i grupa za zaštitu prirodne sredine, a koja je zahtevala da se
obavezno služenje vojnog roka zameni dobrovoljnim, ili manjom profesionalnom vojskom.

Sve velike partije i vlada bile su protiv te inicijative, osim Socijalističke stranke, a i oba Doma parlamenta glasala su protiv tog predloga.

Obavezni vojni rok postepno je ukinut u većini evropskih zemalja, osim u sedam drava (Norveška, Finska, Danska, Estonija, Austrija, Grčka i Kipar), a njima se sada pridružila i Švajcarska. U kantonu Tičino, u blizini Italije, birači su se izjašnjavali i o
zabrani prekrivanja lica na javnim mestima, inicijativi koja se smatra zakonom protiv nosenja burke, a 66 odsto onih koji su glasali podržali su taj predlog.

Taj kanton sa 350.000 stanovnika tako je postao prvi švajcarski kanton u kojem će biti zabranjeno nošenje islamskog vela za lice na javnim mestima.

Muslimanska udruženja i organizacija Amnesti internešenal kritikovale su tu inicijativu. U Švajcarskoj, prema zvaničnim podacima, živi oko 400.000 muslimana, što je oko pet odsto ukupnog stanovništva.

2024 © - Vesti online