Ponedeljak 23.09.2013.
08:00
mondo.rs

Spavanje popodne povećava rizik od dijabetesa?

Istraživači tvrde da oni koji "moraju" da spavaju popodne, uglavnom imaju i povišen krvni pritisak, kao i povišen nivo holesterola, u poređenju sa onima koji ne spavaju preko dana.

Ovi rezultati potpuno su drugačiji od onih dobijenih u prethodnim studijama, kojima je utvrđeno da popodnevne dremke poboljšavaju rad mozga i umanjuju rizik od srčanih bolesti.

Foto: Ilustracija

Ipak, naučnici tvrde da je najvažnije koliko dugo spavate popodne. Reč je o tome da su oni koji spavaju 30 ili više minuta tokom dana, skloniji razvoju dijabetesa tipa 2, od onih koji spavaju manje od pola sata ili to ne čine uopšte tokom dana.

Stručnjaci, s druge strane, kažu da je dijabetes tipa 2 najpre povezan sa lošom ishranom i životnim navikama. Kod osoba obolelih od dijabetesa, telo gubi sposobnost da "obradi" glukozu, vrstu šećera koja je potrebna kao energija za rad mišića.

Zbog toga se povećava količina glukoze u telu, krv ne cirkuliše dobro, a arterije u predelu srca, nogu i očiju nakon nekog vremena postaju oštećene. U studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Huacong u Kini, u kojoj je učestvovalo 27.009 muškaraca i žena, gotovo 70 odsto njih reklo je da se spavanje popodne podrazumeva za njih.

Zatim je kod ovih volontera urađen test kojim je provereno da li imaju povišen nivo šećera u krvi, koji je znak da bi moglo doći do razvoja dijabetesa tipa 2. Rezultatima ovih testova, utvrđeno je da je nivo šećera u krvi bio znatno viši upravo kod onih koji vole da "dremnu" popodne.

Čak 40 odsto njih imalo je i povišen krvni pritisak, a 24 odsto ispitanika i visok nivo holesterola. Kar razlog zašto bi spavanje preko dana moglo da ima ovakve efekte na zdravlje, naučnici navode da spavanje zapravo znači manje vremena za fizičke aktivnosti. Ipak, kažu i da je moguće da se na taj način ometa prirodni rad organizma, a telo se izlaže stresu.

S obzirom na to da još uvek nema rezultata koji bi dokazali da spavanje popodne sasvim sigurno povećava rizik od dijabetesa, dr Metju Hobs naglašava da je za prevenciju najvažnija zdrava ishrana i fizička aktivnost.

2024 © - Vesti online