Nedelja 22.09.2013.
00:08
RTS

U BiH naoružano 750.000 domaćinstava

Na prodaju sve - od ručnih bombi do ručnih bacača granata, a ponude možete naći na - Fejsbuku! (Foto: Arhiva)
 


Zabrinjavajuće je da se broj ilegalnog oružja sve više povećava, uprkos brojnim akcijama u kojima su građani bez ikakve odgovornosti mogli da ga predaju, pa je za poslednje dve godine porastao za oko 300.000, piše sarajevski Dnevni avaz.


Prema podacima entitetskih statističkih zavoda, u BiH živi oko 3,8 miliona ljudi, pa proizlazi da otprilike svaki peti stanovnik ima neko nelegalno oružje.
 

Cena - prava sitnica, od 25 evra pa naviše

Cene pištolja kreću se od 50 do 5.000 konvertibilnih maraka (25 do 2.500 evra), automatske puške se prodaju za 200, dok 100 metaka košta od 15 do 20 maraka.
Po tim cenama se pravi arsenal može pronaći u ponudama na Fejsbuku (profil "Prodaja oružja"), gde se nude detaljni opisi i fotografije naoružanja, a čak ima i onih sa natpisom bivše JNA.

Još alarmantniji su podaci o dostupnosti oružja, a ponude se mogu naći i u novinama i na internetu. Sve je na prodaju - od ručnih bombi, pištolja, automatskih pušaka... do ručnih bacača granata osa koje se mogu nabaviti za oko 150 maraka.


Cene su izražene u konvertibilnim markama. Iako su oglasi javni, dužu komunikaciju s ovakvim oglašivačima teško je uspostaviti, navodi list.


Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kaže da bi policija trebalo da reaguje u slučaju da se pojave oglasi u kojima se prodaju prvenstveno automatske puške, jer za njih zakonski dozvolu ne može da ima ni prodavac ni kupac.


"Oni koji prodaju oružje putem oglasa trebalo bi da imaju dozvolu za to oružje, jer ni onaj ko ga kupi neće moći da ga registruje zato što neće imati dokaz o poreklu", objasnio je Lukač i potvrdio da sva rafalna paljba koja se u BiH čuje nakon utakmica i u vreme praznika dolazi iz nelegalnog oružja.

2024 © - Vesti online