Subota 21.09.2013.
09:41
Tportal

Hrvatska: Srbi nam prodaju naš pesak

Drava nosi, a Srbi vade pesak
 

Luka Tranzit Osijek ogromne gubitke, navodno, ima zbog zabrane eksploatacije peska iz Drave i Dunava. Zbog nemogućnosti vađenja peska skupa mehanizacija ove kompanije poslednje tri-četiri godine stoji neiskorišćena, a pesak koji protekne Dravom kraj Osijeka vade firme iz Srbije i prodaju ga upravo u Hrvatskoj, pa i Luci Tranzit, piše Glas Slavonije.

Iako je 18. maja ove godine došlo do izmena Zakona o vodama, on još nije operativan, jer je potrebno doneti pravilnike i sprovesti tendere za koncesije. Da situacija za Hrvate bude još tužnije, je i to što je do početka ove godine samo u akvatoriju Luke Tranzit utvrđeno više od milion kvadratnih metara nataloženog peska, koji u velikoj meri ograničava uplovljavanje brodova u luku.

Zbog obimnih infrastrukturnih radova na gradnji koridora 5C kroz Baranju, druge traka južne osječke obilaznice, 72 miliona evra vrednog projekta odvoda i prečišćavanja otpadnih voda Vodovoda Osijek, potrebe za peskom su u Hrvatskoj ogromne. Međutim, kako administracija kasni za realnim stanjem, Hrvatska će još neko vreme pesak kupovati iz Srbije.

2024 © - Vesti online