Petak 20.09.2013.
16:47 >> 18:35h
Beta

Dačić i Đukanović: Odnosi odlični, putevi očajni

Premijeri dve države su na konferenciji za novinare posle susreta izrazili spremnost za unapređenje saradnje, posebno na ekonomskom planu.

Ivica Dačić i Milo Đukanović

Dačić je ocenio da je puno vremena potrošeno na stvari koje nisu od "suštinskog značaja" za živote grajdana dve države i njihove odnose i to ilustrovao tridesetočasovnim putem voza od Beograda do Podgorice, zbog zapuštenosti pruge i neulaganja.

"Nismo se bavili suštinom. Bavili smo se deljenjem, a ne traženjem zajedničkih interesa", ocenio je Dačić i podvukao da je cilj "približavanje" i želja da dve države i dva naroda "žive kao sav normalan svet u najboljim mogućim odnosima".

Crnogorski premijer Milo Đukanović saglasio se da putna i železnička infrastruktura nisu na nivou ekonomske saradnje dve države, potreba građana i perspeketive jačanja te saradnje.

"Unapređenje saobraćajne infrastrukture treba da bude prioritetno polje našeg zajedničkog delovanja", kazao je Đukanović.

Dvojica premijera su ocenila da treba poboljšati železničku prugu, auto-put i raditi na zajedničkim projektima za privlačeje stranih investicija, kao i da je potrebno više koristiti kapacitete Luke Bar. Zvaničnici dve države razgovarali su i o nerešenom pitanju platnog prometa i Dačić je u tom smislu rekao, da će centralnre banke
sagledati mogućnost uspostavljanja direktnog platnog prometa, ocenjujući da je postojeći način, preko komercijalnih banaka, na štetu privrede i građana.

Dajući generalnu ocenu odnosa dve države, premijer Crne Gore Đukanović je kazao da današnji razgovor nije "posvećen problemima, jer ih je sve manje".

"Ovo je bio razgovor posvećen šansama", kazao je Đukanović i u tom smislu naveo mogućnost zajedničke saradnje u EU integracijama, češćih susreta predstavnika dve vlade, inteziviranju ekonomskih veza.

Pored infrastrukture Đukanović vidi prostor za saradnju i u oblastima energetike i turizma, a pohvalio je saradnju policija i ministarstava pravde dve države.

Odgovarajući na pitanje o dvojnom državljanstvu, Dačić je kazao da dve države imaju "dva suprotstavljena koncepta", ocenjujući da "u tome ništa nema sporno".

"Važno je da su ta dva koncepta u skladu sa evropskom praksom", dodao je Dačić koji nije precizirao da li će i kada biti nastavljeni prekinuti pregovori o međudržavnom sporazumu o dvojnom državljanstvu.

Najavljeno je da će Đukanović do kraja godine posetiti Beograd, prvi put posle deset godina. Dačić je nastavio posetu Crnoj Gori razgovorima s predsednikom države Filipom Vujanovićem i skupštine Rankom Krivokapićem, a završava je kasno popodne susretima s celnicima opozicionih partija, Socijalističke narodne partije (SNP) Srđanom Milićem i Demokratskog Fronta (DF) Miodragom Lekićem.

2024 © - Vesti online