Petak 20.09.2013.
16:35
Beta

Mladi iz Gračanice u "Cirkusu kao načinu života"

U pripremi ulična parada u Novom Sadu (Foto: Ilustracija)
 

Regionalni projekat "Cirkus kao način života" kroz umetničke radionice pomaže marginalizovanim mladim ljudima da poboljšaju svoju egzistenciju putem društvene, edukativne i profesionalne integracije kroz aktivnosti cirkusa i uličnog teatra.

Deci iz Novog Sada i Gračanice, koja su završila obuku cirkuskih veština, uskoro će se pridružiti i polaznici iz Varaždina i Tirane, kako bi formirali zajedničku, regionalnu cirkusku trupu, koja će u narednom periodu nastupiti na brojnim festivalima ulične umetnosti u regionu i širom Evrope.

Povorka će u 18 sati krenuti iz Dunavskog parka i proći centrom Novog Sada a zatim će na Trgu slobode biti izveden performans.

Projekat se realizuje uz pomoć Evropske komisije, tokom dve godine, uporedo u Novom Sadu, Gračanici, Tirani i Varaždinu. Koordinator projekta je Umetnička asocijacija Inboks iz Novog Sada, koja ujedno organizuje i Festival uličnih svirača, na kome su učestvovali mladi Novosađani, polaznici radionica "Cirkus kao način
života".

Njih su, kao i buduće mlade artiste iz Gračanice, obučavali instruktori modernog cirkusa iz renomirane francuske umetničke trupe "Kapilotrakte", poznate po neverovatnim akrobacijama na pneumatskim štulama i drugim cirkuskim veštinama.

U sutrašnjem programu će, uz decu iz Gračanice, koji su u Novom Sadu pohađali radionice od 12. septembra, učestvovati i instruktori iz "Kapilotrakte", zatim umetnici novosadske organizacije "Kreativni pogon", kao i Novosađani, polaznici ranijih radionica. 

2024 © - Vesti online