Petak 20.09.2013.
13:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Katolici stižu u Niš, pravoslavci u Mitrovicu

Bogosluži na Čairu: Anđelo Skola
 

Predstojećeg vikenda i Eparhija sremska Srpske pravoslavne crkve slavi u Sremskoj Mitrovici jubilej rimskog imperatora Konstantina, koji je 313. godine legalizovao do tada gonjeno hrišćanstvo. Liturgiju će u nedelju služiti patrijarh srpski Irinej na trgu Ćire Milekića, a biće održana i litija, kao i kulturno-umetnički program.

U oktobru dolaze Vartolomej i Kiril


Centralnu i završnu proslavu jubileja Milanskog edikta SPC organizuje od 4. do 9. oktobra u Beogradu, Nišu i Podgorici. Dolazak na svečanost potvrdili su patrijarh carigradski Vartolomej, jerusalimski Teofil, ruski Kiril, kiparski arhiepiskop Hrizostom i poljski Sava, te predstavnici istočnih dohalkidonskih crkava, delegacija Vatikana sa predstavnicima iz regiona, čelnici crkava reformacije, kao i različite hrišćanske organizacije i udruženja iz Evrope i sveta.

Komentarišući katoličku proslavu patrijarh srpski Irinej rekao je da SPC nema ništa protiv.

- To je njihova stvar, poštujem i pozdravljam - rekao je patrijarh.


Najavljujući proslavu u Nišu nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da katolici organizuju i regionalno hodočašće, na kojem će učestvovati oko 300 mladih, pod nazivom "Za slobodu oslobođeni". Podsetio je da su do Velike šizme 1054. godine svi hrišćani bili jedinstveni i da to danas treba da ih nadahnjuje za budućnost.

- Zato mi čitavu ovu godinu slavimo jubilej pod geslom Za slobodu oslobođeni. To znači da danas, u vreme demokratije, trebamo živeti unutarnjom slobodom priznajući dostojanstvo jedni drugih - poručuje Hočevar.

Nadbiskup je pojasnio da će prvi deo katoličkog hodočašća biti okupljanje oko 300 mladih, 20. septembra, u Aleksincu i da će oni u večernjim satima stići u Niš gde će ih pozdraviti kardinal Anđelo Skola, nadbiskup grada Milana u kojem je potpisan Milanski edikt. Hočevar je ocenio da će to na simboličan način biti i susret grada Milana i grada Niša. Naglasio je da je proslava isključivo duhovni događaj. Poručio je da "mir, pomirenje i saradnja su cilj ovog okupljanja".

2024 © - Vesti online