Subota 06.03.2010.
13:03
Tanjug

Amerikanci mučili svoje u Iraku

Amerikanci nemilosrdni u mučenju 

U obrazloženju sudske odluke ne kaže se da su dvojica Amerikanaca dokazala tvrdnje da su mučeni kada su prijavili moguće nezakonite aktivnosti svoje kompanije, ali stoji da su naveli dovoljno konkretnih detalja da bi se održao pretres na kome bi sud mogao da čuje šta se tačno dogodilo.


Dvojica mučenih Amerikanaca su otišli u Irak da rade za iračku firmu "Šild grup sikjuriti" u jesen 2005. godine, a 2006. su otkrili da njihove kolege podmićuju pojedine iračke šeike i sklapaju ugovore o oružju na način koji, prema njihovom mišljenju, američka vojska ne bi odobrila.


Oni su to ispričali jednom agentu američkog Federalnog istražnog biroa (FIB) iz Čikaga i trojici diplomata iz americke ambasade u Bagdadu, navedeno je u tužbi. Njihovi postupci su izazvali sumnju kolega koji su im oduzeli identifikacione kartice, bez kojih nisu mogli da uđu u bezbedni deo Bagdada, poznat kao Zelena zona, preneo je AP.


Oni su se, zatim, zaključali u jednu prostoriju i pozvali ambasadu u pomoć, posle čega su ih američki vojnici odveli u ambasadu, da bi odatle bili prebačeni u dva vojna logora pored Bagdada, gde je jedan od njih ostao u pritvoru mesec dana, a drugi dva meseca.

2024 © - Vesti online