Sreda 18.09.2013.
23:37
Telegraf

Čime će se prvo baviti Stros Kan?

Rešavanje pitanja penzija i stabilan ekonomski rast: Stros Kanovi ciljevi
 

- Pitanje je na koji način možemo da obezbedimo taj rast ako svake godine pravimo manjak u budžetu od milion i po evra i najmanje tog novca odlazi u investicije i infrastrukturu, a najveći deo u tekuću potrošnju – dakle mi taj novac pojedemo, a ne investiramo. Da bismo preokrenuli taj trend, negde moramo da uštedimo. Ja još ne vidim uvek konkretan predlog na koji ćemo način i gde štedeti da bismo više novca za infrastrukturu i projekte koji će nam jednog dana omogućiti preko potrebni rast – kaže Milan Ćulibrk, v. d. glavnog urednika NIN-a.

Francuski stručnjak se inače u domovini bavio privatizacijama javnih preduzeća, reformom poreskog sistema i uvođenjem modernih tehnologija. Koncept rasta promovisao je prvo u svojoj domovini, gde je u dva mandata vodio resore industrije i finansija.

Stros Kanove ministarske mandate u Francuskoj obeležile su velike promene. Ubrzao je privatizaciju pre svega Frans Telekoma, Er Fransa i Aerospacijala. Pokrenuo je veliku poresku reformu, a smatraju ga i ocem ideje o radnoj nedelji koja umesto 40 traje 35 sati i o zapošljavanju mladih. Stalno se slikao za računarom i insistirao je na uvođenju modernih tehnologija u sve sfere društva, kao i na razvoju te grane ekonomije.

Za vreme svojih ministarskih mandata, Stros Kan je u otadžbini bio veoma cenjen, kaže naš nekadašnji ambasador u Francuskoj Radomir Diklić, i ističe ga kao najcenjenijeg ekonomistu francuske levice.

- Dok je on bio ministar, Francuska je imala dobar privredni rast. Imala je pad nezaposlenosti. On je uradio neke privatizacije, a što je recimo interesantno za nas je to da su u to vreme javna preduzeća postala ekonomski efikasna – recimo železnica, kaže Diklić i dodaje i da su Francuzi bili izuzetno ponosni na svog čoveka koji je bio na čelu Međunarodnog monetarnog fonda sve dok nije bio primoran da iz Fonda ode.

2024 © - Vesti online