Sreda 18.09.2013.
16:32
Beta

Policija: Davao mito i utajio porez

M.G. (62), vlasnik preduzeća "Vozila Gajić" iz Smederevske Palanke, osumnjičen je da je davao mito i utajio porez, podstrekavao druge osumnjičene da zloupotrebe položaj, navodi se u saopštenju.

Tako je nelegalno ostvario promet od 15.127.000 dinara, koji nije evidentirao u poslovnoj dokumentaciji i za koji nije obračunao i uplatio PDV od 2.307.508 dinara, oštetivši za taj iznos budžet Srbije.

Foto: Ilustracija

On se tereti da je, od 2003. godine, nabavljao polovna priključna vozila, koja je prepravljao, na njih ukucavao druge brojeve i prodavao ih kao nove prikolice, proizvedene u njegovom preduzeću. Kako bi to prikrio, od 2007. godine je podmićivao S.D. (41), zaposlenog u Centru za motorna vozila Instituta "Vinča", koji mu je, za naknadu od 100 evra po prikolici, bez ispitivanja vozila izdavao ateste za prikolice.

Od 2003. do 2007. identične zloupotrebe je izveo sa osumnjičenim D.R. (66), veštakom Centra za motorna vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu. Veštaci su potpisivali i overavali dokumentaciju koju im je pripremao M.J.(61), zaposlen u preduzeću "Vozila Gajić".

Nakon atesta, prikolice su fiktivno tehnički pregledane u preduzeću "Jama" u Smederevskoj Palanci, čiji je vlasnik Ž.R. (63) dobijao po 50 evra za svaki sačinjeni zapisnik o tehničkom pregledu. D.F. (56), D.T. (55) i N.B. (53), direktori preduzeća "Gornji Banat" iz Kikinde, "Energomontaža" i "Elektroizgradnja" iz Beograda, osumnjičeni su da su od vlasnika preduzeća "Vozila Gajić" primili ukupno 9.000 evra, kako bi kupili njegove prikolice direktnom pogodbom, kršeći proceduru nabavke u preduzećima čiji su direktori, a koja su u to vreme bila većinski u državnom vlasništvu.

Sedmorica osumnjičenih, koji su uhapšen, biće predati istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu, dok će protiv trojice (veštak Instituta "Vinča" i dva radnika "Elektroizgradnje") krivična prijava biti podneta u redovnom postupku.

2024 © - Vesti online