Subota 06.03.2010.
09:20
Srna

Predsedničke privilegije i posle mandata

Palata Republike Srpske na trgu Krajina

Ovo je predviđeno Nacrtom zakona o posebnim pravima i dužnostima predsednika RS, koji je Vlada usvojila na poslednjoj sednici, prenose "Nezavisne novine".

Ako zakon prođe sve dalje instance, u budžetu RS bi trebalo obezbediti nešto više od 260.000 KM kako bi se mogao i ispoštovati.

Kako navode u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, koje je predlagač zakona, razlog za njegovo donošenje je činjenica da pojedina značajna pitanja koja se tiču prava i dužnosti predsednika Republike nisu normirana u postojećim propisima, čije je rešavanje i razradu nametnula praksa.

U zakonu se, osim protokolarnih stvari, precizira i pitanje finansiranja predsednika posle prestanka dužnosti, ali i prava koja tokom mandata može da ostvari supružnik predsednika RS.

Tako po prestanku mandata predsednik i potpredsednik imaju pravo na naknadu u iznosu plate predsednika, odnosno potpredsednika Republike, u trajanju od šest meseci od dana prestanka mandata. Kancelarijski prostor, službeni automobil i vozača obezbeđuje Vlada RS, dok tehničkog sekretara obezbeđuje Služba predsednika Republike.

2024 © - Vesti online