Sreda 18.09.2013.
10:56
Beta

Rusija: Izveštaj UN o Siriji politički pristrasan

Ujedinjene nacije sačinile jednostran izveštaj, kako Zapadu odgovara
 

"Razočarani smo, to je najmanje što možemo da kažemo, zbog toga kako su problemu prišli inspektori UN u Siriji koji su izveštaj pripremili na jedan selektivan i nekompleten način, ne uzimajući u obzir elemente na koje smo u više navrata skrenuli pažnju", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je kazao da bez kompletne slike o tome šta se dešava u Siriji, zaključci inspektora UN mogu da se tumače samo kao "politički, pristrasni i jednostrani".

Ruski diplomata je naveo da je Rusja od režima u Damasku dobila dokaze koji idu u prilog tezi da su hemijsko oružje koristili pobunjenici.

"Počeli smo analizu tih informacija. Ne možemo za sada da donesemo nikakve zaključke, ali smo skloni da ozbiljno uzmemo u obzir elemente koji svedoče o tome da su hemijsko oružje 21. avgusta koristili pobunjenici", rekao je Rjabkov.

Mada se u izveštaju UN od 16. septembra ne navodi ko je kriv za napad hemijskim oružjem 21. avgusta, kada je u blizini Damaska poginulo više stotina ljudi, SAD i dalje tvrde da je za njega direktno odgovoran sirijski režim.

Rusija i SAD su u subotu u Ženevi postigle dogovor da se hemijsko oružje u Siriji stavi pod međunarodnu kontrolu. Prema dogovoru, vlasti u Damasku imaju nedelju dana da predaju spisak hemijskog oružja, koje će biti uništeno do polovine 2014. godine.

2024 © - Vesti online