Četvrtak 19.09.2013.
01:14
Lj. Ivanović - Vesti

Pao s Marsa da spase Srbiju

Tri meseca radiće za džabe: Bivši šef MMF-a Dominik Stros Kan sa ministrom finansija Lazarom Krstićem i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem
 

- Dogovorili smo se da prva tri meseca radimo pro bono, a posle ćemo videti. Nama treba vremena da analiziramo situaciju i damo nekakav savet vladi, ali, znate, lako je biti savetnik jer će teške odluke morati da donese vlada. Kako sam i sam bio političar, jasno mi je na kakve unutrašnje otpore može da naiđe neka odluka - rekao je juče u Beogradu Stros Kan.

Seks skandal

Potpredsednik vlade Vučić smatra da seks afere koje su Stros Kana koštale političke karijere i posla u MMF nisu opterećenje za uspešan rad s vladom Srbije. Podsetimo, Stros Kan je posle skandala s navodnim silovanjem sobarice u Njujorku, optužen i za organizovanje seks zabava s prostitutkama u francuskoj.
- Ne verujem da to može da bude smetnja. On je nesporno izvanredan stručnjak i građanima Srbije bi trebalo da bude važno kako će se njihovi problemi rešavati, a o bilo čijem privatnom životu ne želim da govorim - rekao je Vučić.

On dobio je angažman u vladi posredno, preko agencije izvesnog Vladimira Molova kojem se za pomoć obratila srpska vlada. Formirana su dva tima stručnjaka, jedan koji će raditi u Beogradu i drugi u Parizu. Za prvi radni dan, Dominik Stros Kan nije mogao mnogo da kaže o srpskim problemima i njegovim rešenjima.


- Srbija ima strašne ekonomske probleme, ali ja ne znam državu u Evropi koja nema izvesne ekonomske probleme. Celokupna svetska ekonomija je u problemu. Ono što je kod ovakvih problema posebno opasno je što ekonomska kriza može dovesti do socijalnih nemira i ugrožavanja mira, a to je naročito izraženo na Balkanu. Ipak, verujem da se može pomoći Srbiji i zadovoljan sam što ću imati priliku da u tome učestvujem - rekao je nekadašnje čelnik MMF-a.


Stros Kan se upoznao sa gorućim problemima, pre svega ogromnim javnim dugom, visokom stopom nezaposlenosti, deficitom budžeta i "šokantno visokim subvencijama propalim državnim kompanijama". Jedno od pitanja za uvaženog stručnjak bilo je i da li se s krizom boriti "merkelovski" stezanjem kaiša, ili potrošnjom.
 

Pikaso, Hitler i žene

Bivši generalni direktor MMF-a Dominik Stros Kana koji je u Beograd stigao s bremenom seksualne afere imaće punu podršku Vlade Srbije o čemu govori i srčanost kojom ga je vicepremijer Aleksandar Vučić uoči dolaska branio i to na vrlo neobičan način.
- Primer, veliki Pikaso veoma je loše tretirao žene i decu, a neki drugi poput Hitlera voleli su žene. Ako ćete po tome da sudite, onda možete loše da sudite o Stros Kanu - rekao je Vučić.                                                                               D. D.

 

Provereni ljudi

Teza o dovođenju Dominika Stros Kana nametnula je i pitanje da li je dovođenje ovog, ili ovakvog stručnjaka zaista bilo nužno, odnosno da li je Srbija u takvom nedostatku struke.
- Znam da mi kao država imamo ogroman problem, ali mi nije problem da kažem da se u ekonomiju ne razumem i nije mi problem da zatražim pomoć onih koji se razumeju. Od silnih stručnjaka koji su nam dosad vodili privredu imamo samo štete. Sad je vreme da šansu damo proverenim ljudima - objasnio je Vučić.

- Kao čelnik MMF uspeo sam da do 2008. ostvarim velike uštede, a onda je izbila kriza. Tada sam rekao da se protiv nje moramo boriti potrošnjom i bio sam u pravu jer samo zahvaljujući potrošnji svet nije upao u recesiju kakva je bila 1929. godine. Ali, to vam je kao požar u kući. Da bi ste ga ugasili potrebno vam je mnogo vode. To je potrošnja. Ali, kad se požar ugasi, onda se taj višak vode mora pokupiti. To je štednja - slikovito je objasnio Stros Kan.


Inače, Dominik Stros Kan je posle kraha obećavajuće političke karijere, kada je već bio viđen za novog predsednika Francuske 2012. godine, uspeo da se snađe u svetu ekonomije i savetničkih usluga. Pored angažmana u Srbiji, on slične usluge pruža i vladi Rusije, te nekoliko vlada u Africi i Latinskoj Americi.

2024 © - Vesti online