Sreda 18.09.2013.
00:42
Beta

"File da pomogne put Srbije u EU"

Tanja Miščević i Branko Ružić
 

Ružić je, posle razgovora njega i Tanje Miščević sa Fileom, ocenio da Srbiju očekuje vrlo živ postupak i neke prepreke u toku pregovora o članstvu s EU, "ali je zajednički zaključeno da će se sve to sagledavati na najbolji mogući način, u dobroj volji, kako bi
Srbija u nekom realnom, normalnom roku postala punopravni član EU".

Pročitajte još:

* File: Pregovori o članstvu u EU najkasnije 2014.

On je dodao "da u interesu srpskih građana takođe uvažimo i primenimo čitav vrednosni system koji se baštini u Evropskoj uniji". Ružić je rekao da su "spekulacije" i "senzacionalizam" to što se u nekim medijima spominju neki navodni novi uslovi Srbiji za pokretanje pregovora o članstvu s EU.

"Jasno je definisan politički i ekspertski okvir i smatram da ćemo tehnički pregovarački okvir do 20. decembra sagledati i u njemu videti upravo onaj program koji je kompatibilan onome što jeste interes države Srbije", rekao je Ružić.

On je dodao da to znači da se zakoni i vrednosti EU unesu u društvenu situaciju u Srbiji, uz opasku da "nije bilo nikakvih novih uslova niti razgovora o tome". Tanja Miščević je naglasila da je u razgovoru bilo reči i o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština, "što je jedna od mera uspeha, pošto je to jedna od obaveza koje smo preuzeli i što doprinosi našem kredibilitetu".

Taj proces je, po njenim rečima, postao "normalna stvar koja sad ne predstavlja veliki problem, već se samo dalje prati i koju ocenjuje Evropska komisija". Razgovarano je i o kapacitetima srpske državne uprave za pregovogore s EU, dodala je Tanja Miščević.

"Upoznali smo komesara Filea sa evropskom sednicom srpske vlade, na kojoj će biti usvojena sva dokumenta vezana za evropski proces, kao i za pripremu 'skrininga'", navela je Mišcević i dodala da je to "dubinska analiza" usaglašenosti srpskih zakona s propisima i normama EU.

2024 © - Vesti online