Utorak 17.09.2013.
18:17
Beta

''Tači nije apokaliptična aždaja''

"Uvesti Srbiju u Evropu, i Evropu u Srbiju, znao sam, bio je jedini način da ljudi u mojoj zemlji žive, kako mi to u Srbiji kažemo, 'kao sav normalan svet' ", napisao je Dačić u autorskom tekstu koji je danas objavljen u londonskom "Fajnenšel tajmsu".

On je naveo da želi da Srbija bude normalna, pristojna, uređena, stabilna, bogata.

Ivica Dačić i Hašim Tači

"Srbija u Evropi, i Evropa, njene vrednosti, njena pravila i sistem - u svakom srpskom selu", a to, kako piše, želi i vicepremijer Aleksandar Vučić. Njihov plan je, "pod jedan", evropska integracija, ali, uz to, za Srbiju i težak uslov – normalizacija odnosa s otcepljenim Kosovom, naveo je Dačić.

"Srbiju, čija većina stanovništva i do juče sanjala o 'nebeskom carstvu' i za koje je Kosovo srce tog mita, trebalo je, veoma brzo, spustiti na zemlju", napisao je Dačić.

"Bilo je potrebno narodu koji je živeo u mitu, pokazati da (premijer samoproklamovanog Kosova) Hašim Tači nije nikakva apokaliptična 'aždaja, stara zmija' (Otkrovenje 12:9), koja je nasrnula na naše nebesko carstvo, već običan, ovozemaljski čovek, protivnik, ali ne mitski, nego politički, sa kojim se može, i mora razgovarati", ukazao je Dačić.

Premijer ističe da je Tačijem imao više od 10 sastanaka, a nijedan ozbiljan glas se protiv toga nije digao u Srbiji. Tako je "prvi - od mnogobrojnih srpskih sudbinskih pečata - otvoren i ništa strašno se nije dogodilo. Osim što je pao još jedan stari zid. I mogli smo da vidimo, u daljini, Evropu. Evropu, koja je, zbog svega što smo uradili, počela da nam veruje. I da nas prihvata kao ozbiljne partnere", napisao je Dačić.

Sada treba da "taj evropski horizont postane deo našeg, srpskog", a "da bismo to uradili, ovde, u novoj, zemaljskoj Srbiji, moramo da se posvetimo onim suštinskim, životnim pitanjima. Ekonomija je, od njih, broj jedan".

"Upravo je ekonomija bila i osnovni razlog zbog kojeg smo ušli u proces rekonstrukcije vlade", piše u članku. Privredu i državne finansije Srbije treba izvesti na put dugoročne održivosti, a država mora biti garant funkcionisanja tržišnog sistema, a ne instrument iskrivljene socijalne politike i glavni akter na tržištu.

"Treba nam proizvodnja, inovacije, konkurentnost, izvoz, rast zapošljavanja. Treba nam, i već smo je uveli, nulta tolerancija prema korupciji, nepoštovanju zakona i kriminalu u privredi. Treba nam što više stranih investicija i profesionalni menadžment", napisao je Dačić.

Srbiji je potrebna i "smislena regulativa - propisi koji imaju smisla i koji se mogu primeniti", piše Dačić. "Čitav set zakona (o izgradnji, privatizaciji, radu), menjamo kako bismo biznisu napravili povoljan ambijent. Pokrenuli smo agresivnu giljotinu propisa i, gde god smo to mogli, uveli elektronsku upravu". Dačić je najavio i reforme penzijskog osiguranja, javne uprave i javnog sektora, da pravi planove za narednih pet i deset godina.

"I, najvažnije, sve to smo već počeli da radimo. I, još važnije, naši evropski partneri su i u tome prepoznali naše dobre namere, odlučnost i čvrstinu u želji da od Srbije napravimo pravu evropsku zemlju", napisao je Dačić.

Navodeći da Srbiju do kraja ove godine čeka prva statusna konferencija, kojom će, i zvanično, početi pregovori o ulasku Srbije u EU, Dačić je rekao da ipak oni koji vode Vladu, nisu zadovoljni svim učinjenim.

"Pošto napredak ne doživljavam kao 'puko popravljanje prošlosti, već kao neprekidno kretanje u budućnost', uopšte nemam nameru da se, i na tren, zaustavljam. Ne smem da se zaustavljam, jer je Srbiji potrebno to 'neprestano kretanje'. Potrebna joj je budućnost", napisao je Dačić u autorskom za današnje izdanje londonskog "Fajnenšel tajmsa".

2019 © - Vesti online