Sreda 18.09.2013.
10:18
Beta

Kralj Svazilenda izabrao 14. suprugu

Potentni kralj Svazilenda
 

Njegova izabranica se zove Sindisva Dlamini, ima 18 godina i bila je finalistkinja na poslednjem konkursu lepote, a prošle godine je završila srednju školu. Kralj ju je predstavio u javnosti nekoliko dana pre održavanja parlamentarnih izbora u zemlji.

Prema zakonima Svazilenda kraljeva supruga se postaje, ne s danom venčanja, već kada dvor objavi da je nova kraljica trudna. Inače, kralj je postao malo oprezniji kad su supruge u pitanju jer su mu iz dvorca pobegle njih tri, koje su stranim medijima ispričale niz skandala iz života potentnog kralja. Jedna je govorila o fizičkom i psihičkom nasilju koje je trpela na dvoru, a kraljeva supruga Notando Dube bila je fizički kažnjena pošto je uhvaćena u krevetu s ministrom pravosuđa i jednom od najbližih kraljevih prijatelja.

"Mogu potvrditi narodu da je kralj predstavio svoju novu verenicu", rekao je Frans presu zvaničnik kraljevske palate Timoti Mtetva.

Kralj koji se kao i njegov otac, Sobhuza Drugi, uvek hvali da ima mnogo žena i dece, novu verenicu je predstavio na predstavi plesa. Na tom plesu učesnice plešu često polunage, a kralj ima pravo da izabere jednu od njih. On je taj običaj ukinuo 2005. godine, ali i ponovo uveo i izabrao novu, tada 13. suprugu od 17 godina.

Svazilend je jedna od retkih afričkih država koja se oduprla kolonijalizmu, a kralj Msvari Treći je kritikovan zbog luksuznog života i harema što sve finansira država, dok od narod živi siromašno.

Svazilend koji ima 1,2 miliona stanovnika, u velikoje je ekonomskoj krizi, dok je sida glavni uzrok smrtnosti. Kralj Msvati Treći vlada od 1986. godine uz pomoć dirigovanog parlamenta čiji se nov sastav bira u petak.

2024 © - Vesti online