Sreda 18.09.2013.
08:00
Vestionline

Pravite ove greške? Zato ne mršavite!

Zašto tanjir mora da bude pun? Ne mora! Ili bar ne mora sve da se pojede
 

Za ručak tanjir mora da bude pun

Mnogi ljudi pogrešno misle da tanjir treba da bude pun do vrha. Oni koji su nakon ručka potpuno siti, znači da su pojeli previše! uvek je bolje uzimati više manjih porcija. Mali trik: koristite male tanjire, manje ćete na njih trpati.


Musli za doručak

Dobar izbor osim ako nije u pitanju musli sa dodatim šećerom, čokoladom, orašastim plodovima. Najbolje je pomešati ih s nemasnim jogurtom, nemasnim mlekom i svežim voćem.


Ne masnoćama, da ugljenim hidratima

Masnoće stvaraju dvostruko više kalorija od belančevina i ugljenih hidrata i pretvaraju se u masne jastučiće. Ali, oprez, ako ugljene hidrate jedete u prevelikim količinama, kilogrami će se opet gomilati.


Salata je dijetna

Da, ali samo kada je na njoj odgovarajući preliv., jer mnogi umaci sadrže puno masti. Najbolje je napraviti umak od jogurta, svežeg bilja i senfa.


Samo kockica čokolade

Kada biste zaista ostali na toj kockici, sve bi bilo u redu. Međutim, mnogi se ne zaustavljaju tu već pojedu i celu tablu. Zato, kad osetite potrebu za slatkim, radije pojedite komad voća.


Gotov umak isti kao domaći

Na žalost, to nije tačno jer hladni umaci većinom sadrže ulje. Bolje je napraviti domaći umak od povrća s paradajzom.


Riba je zdrava

I to zavisi! Zavisi od vrste ribe i načina pripreme. Ako je riba pržena u ulju, onda se ne hranite najzdravije moguće. Uvijek je zdravija kuhana ili pečena na roštilju.


Što više tečnosti

Tečnost pročišćava organizam, ali nije svejedno šta pijete. Kafa i crni čaj će isušiti telo, stoga ih konzumirajte uz čašu vode. Žeđ gasite nezaslađenim sokovima, mineralnom vodom i nezaslađenim voćnim čajevima.

2021 © - Vesti online