Utorak 17.09.2013.
12:25
Beta

Lovi : FIFA da ne žuri sa odlukom o promeni termina SP

Za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine, pored Katara, kandidovali su se Australija, Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države, a FIFA je krajem decembra 2010. godine odlučila da organizaciju takmičenja dodeli Kataru, uprkos temperaturama koje leti u toj zemlji dostižu i 50 stepeni. 

Mnogi fudbalski savezi pozvali su FIFA da pomeri termin održavanja Mundijala na zimu, kada su u Kataru niže temperature.

Lovi je rekao da bi brza odluka FIFA o tome "mogla da pogorša ionako lošu situaciju".

On je istakao da bi u zemljama u kojima se igra profesionalna fudbalska liga raspored bio srušen i da bi trebalo da im se plati kompenzacija.

"Fudbalsko prvenstvo u Australiji održava se tokom leta, kako bi se izbeglo sudaranje sa ostalim fudbalskim ligama. Ako bi se Svetsko prvenstvo održalo u sred takmičarske sezone u Australiji, to ne bi uticalo samo na tekuću sezonu, nego i na one koje slede", rekao je Lovi.

"To bi uticalo na klubove, sponzore, televizijske kuće, fudbalere i navijače", dodao je Lovi.

Australija je u kandidaturu uložila 43 miliona australijskih dolara, odnosno 25,18 miliona funti, a Lovi je rekao da je FFA kontaktirao predsednika FIFA Sepa Blatera, kako bi objasnio "u kakvoj se poziciji Australija nalazi".

"Australija je mnogo uložila i cela zemlja je stala iza kandidature. Pošto su se pojavile spekulacije o promeni termina, koja bi uticala na sve zemlje koje su se kandidovale, morali smo javno da iznesemo svoj stav", rekao je Lovi.

2024 © - Vesti online