Utorak 17.09.2013.
08:38 >> 14:29h
RTS

Makedonija hapsi "špijune" (visoke zvaničnike vlade)

U akciji pod imenom "Špijun" makedonska policija je uhapsila 17 od 22 osumnjičenih, za trojicom se još traga dok su dvojica već u zatvoru zbog drugih krivičnih dela.

Odavali tajne: Sumnja se da su uhapšeni pretnjama i ucenama iznuđivali novac javnih ličnosti i privrednika u Makedoniji
 

Makedonski mediji prenose da su dvojica uhapšenih zaposleni u makedonskoj obaveštajnoj službi, dvojica su aktivni u Kontraobaveštajnoj upravi za bezbednost, četvorica su raniji službenici MUP-a, dvojica su zaposleni, a jedan ranije zaposlen u Ministarstvu odbrane, tri osobe su vlasnici privatnih firmi. Među uhapšenima je i jedan zaposlen u Skupštini Makedonije, jedan je zaposlen u Državnom arhivu i jedan raniji direktor Uprave za finansijsko poslovanje.

Pomoćnik ministra za odnose s javnošću pri makedonskom MUP-u Ivo Kotevski izjavio je da su oni sumnjiče da su proteklih nekoliko godina na nezakonit način prikupljali informacije o osobama iz javnog života i biznisa, čime su mogli da naškode njihovom ugledu.

Kotevski je rekao da su osumnjičeni pretnjama i ucenama iznuđivali novac javnih ličnosti i privrednika u Makedoniji, preteći im da će neistinite podatke o njima objaviti na internetu ili u medijima koji su bili pod kontrolom osumnjičenih.
 

Iz makedonoskog MUP-a navode da je prilikom hapšenja oduzet veliki broj kompjutera, oružja, mobilnih telefona i sobe pune dokumenata. Policijska istraga je trajala dve godine.

2024 © - Vesti online