Utorak 17.09.2013.
13:02
E. V.

Kod Tačija samo "prašinari"

Kosovska policija
 

Oko 90 odsto policajaca Srba nije "prošlo" ovu proveru zbog toga, kako se navodi u jednoj od odluka do koje su "Vesti" došle, što su primali platu iz budžeta Republike Srbije.

U toj odluci koju je potpisao direktor OAK Baškim Smakaj, piše da je "tokom provere podataka iz upitnika za verifikaciju sigurnosti i nakon upoređivanja podataka prikupljenih od struktura Departmana za verifikaciju u OAK, prikrivao podatke, ne davajući tačne podatke u vezi sa finansijskim prihodima (dodatni prihodi u obliku plate od Republike Srbije)".


- Gore navedene okolnosti dovode u sumnju odgovornost, poverenje i sposobnost čuvanja klasifikovanih informacija - piše u odluci OAK.
 

Ako koza laže, rog ne laže: Odluka s potpisom Baškima Smakaja
 

Iako su "Vesti" dobile na uvid jednu odluku, naš sagovornik tvrdi da su svi srpski policajci koji su zatražili razjašnjenje o radnim mestima "u slovo" dobili isto obrazloženje, a da ostalima sleduje isti papir. Navodi iz dokumenta praktično znače da će Srbi u kosovskoj policiji uglavnom obavljati poslove "prašinara", odnosno nižerazrednih policajaca.


- Kao školovani policajac, ja neću moći da radim u sektoru najvišeg stepena poverljivosti informacija. Zbog takve ocene Obaveštajne agencije Kosova, moći ću da radim samo najprostije poslove koji su ispod mog obrazovanja. To znači da srpski policajci niti mogu da napreduju do rukovodećih funkcija, niti da imaju pristojnu platu - upozorava sagovornik "Vesti".


Najveći broj takvih policajaca je na severu, odnosno reč je o oko 280 pripadnika srpske policije, ali ih ima i južno od Ibra. "Vesti" su pokušale da dobiju komentar zamenika ministra unutrašnjih poslova Kosova Saše Rašića, ali se on nije javljao na telefon.

2024 © - Vesti online