Utorak 17.09.2013.
12:37
N. S. Preradović - Vesti

Zadužili Srbiju za pet milijardi evra!

Kao da će vladati decenijama: Vlada Srbije
 

- Srbija je u opasnoj situaciji jer u naredne tri godine moramo da obezbedimo neverovatnih 13,5 milijardi evra samo na ime otplate glavnice i kamata. To je ogroman novac i stoga moramo dalje da se zadužujemo. Kredite je lako uzeti, a đavolski teško vratiti - kaže za "Vesti" Mlađen Kovačević, ekonomista.

Prestonica prednjači

Istina je da je od svih lokalnih vlasti u Srbiji Beograd najzaduženiji. Posle njega slede Vojvodina, Novi Sad, Kragujevac i Niš. Dugovanja prestonice učestvuju sa 57,5 odsto u strukturi celokupnog duga lokalnih samouprava. Stanje duga po glavi stanovnika Beograda je oko 250 evra.

Vicepremijer Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija uzeti novi kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata, i to oko dve do tri milijarde dolara, navodno po veoma povoljnoj kamatnoj stopi od 0,5 do jedan odsto. To ekonomistima ne miriše na dobro jer niko ne daje povoljne kredite tek tako.


Milan Ćulibrk, ekonomski analitičar, kaže da treba sačekati da se vidi pod kojim uslovima će taj kredit biti realizovan.


- Ako vam neko nudi kredit po kamatnoj stopi od 0,5 do jedan odsto onda je to čudno jer je cena kredita danas po kamatnoj stopi šest do sedam odsto. Nama kredit treba jer moramo da servisiramo dug. Nema dilema da moramo da se zadužujemo, ali ako nam Emirati daju zajam po tim uslovima onda se tu krije još nešto što ćemo tek saznati - smatra Milan Ćulibrk.

Zajmovi kao droga

- Srbija je prezadužena zemlja: javni dug je premašio 19 milijardi evra, a niko ne brine šta će biti sa našom decom i unucima koji će morati da vrate kredite. Postali smo narkomanski zavisni od zajmova i ponašamo se u stilu "dok sam na vlasti uzmi sve šta ti život pruža" - kaže dr Kovačević.

On kaže da nema logike da neko daje olako jeftine kredite, a da nema neki interes.
Profesor Kovačević smatra da je tajna već otkrivena: Srbija je već počela da rasprodaje zemlju Arapima.


- Prodaju Arapima zemlju, i to pod firmom "prodaje poljoprivrednih kombinata", jer po našem zakonu ne možete prodati zemlju strancima. Dakle Arapi će dati kredit po povoljnoj stopi, ali u zamenu za povoljnu kupovinu plodne zemlje. To dakle nije povoljan kredit - zaključuje dr Kovačević.


On upozorava da bi se moglo desiti da budemo u sopstvenoj zemlji najamni radnici, a da neko drugi, u ovom slučaju Arapi, ubirati kajmak.
Na delu je čista demagogija, jer se narodu plasira priča o tobož jeftinim kreditima, a s druge strane prodaje se zemlja strancima mada to zakon ne dozvoljava, kaže naš sagovornik.

Krstić traži pare

Vlada Srbije i ministar finansija Lazar Krstić pripremaju emisiju međunarodnih obveznica kojima bi se država zadužila za još milijardu dolara. Glavni razlog za novo zaduživanje jeste taj što u budžetu ima para samo do kraja oktobra za redovno funkcionisanje države.

2024 © - Vesti online