Ponedeljak 16.09.2013.
11:05
Telegraf

"Moje 'Pcuvalo' nikad nije objavljeno u čitankama"

Pesnik Vlasta N. Cenić

Priznati pesnik i profesor jugoslovenske književnosti i srpskog jezika Vlasta N. Cenić smatra da je neko zlonamerno pesmu “smestio” u udžbenike za đake prvake.

- U poslednje vreme objavljeno je mnogo neistina koje vređaju Ministarstvo prosvete, jug Srbije, prizrensko-timočki dijalekat, pa i mene lično. Fotografija s tekstom moje pesme ("Pcuvalo mi malečko") je izašla na društvenim mrežama i neko se potrudio da je smesti u udžbenik za školu, iako je ona objavljena u knjizi jednog gospodina, koji je komponovao stihove mnogih kolega pesnika, objašnjava Vlasta N. Cenić i dodaje da je ponosan na svoj maternji jezik i da ga čuva od zaborava "a neko je pokušao da vređa njegov 25-godišnji rad".

- O mojim pesmama na dijalektu su govorili mnogi doktori književnosti, poznati književni kritičari i napisani su brojni diplomski radovi na fakultetima, s ponosom ističe.

Takođe, rekao je da je ponosan na svoje delo, koje ne želi da tumači onima koji umetnost i ne razumeju, ali je saglasan da njegova pesma nije za čitanke za đake prvake:

- Kao prosvetni radnik sa 34 godine iskustva slažem se da “Pcuvalo” nije za čitanku za prvake. Ali niko je nije ni uzeo za to. Nisam objašnjavao pesmu, to pesnici ne smeju da rade. Pesma se sama mora boriti i živeti. Nekad su samo dede psovale… a danas? Dede ćute, ne umeju da psuju moderno. Ja u životu ne psujem, ali… “Pcovalo mi malečko”, to je samo u pesmi.

2024 © - Vesti online