Nedelja 15.09.2013.
20:53
Al Džazira

Banke u Srbiji oduzele 600 stanova i kuća

Građani koji ne mogu da vrate kredit ostaju bez stana
 

- To se odnosi samo na stambene kredite. To su krediti koji su osigurani kod Nacionalne korporacije, pa se zato i može doći do tog podatka. Inače pitanje je koliko tu još ima kredita koji su plasirani privredi - kazao je Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva.

Aktiviranje sredstava osiguranja kredita obično dolazi nakon višemesečnog kašnjenja u otplati.

- Princip je sledeći: Banka nekoliko puta, usmeno ili pismeno, opominje klijenta. Ukoliko je to bezuspešno, dolazi do aktiviranja hipoteke, zakazivanja aukcije i prodaje stana – piše Al Džazira. Stan se prvo prodaje po tržišnoj vrednosti. U drugom pokušaju banka ima pravo da snizi cenu, koja u trećem krugu može da bude i znatno niža od vrednosti stana.

"Erste Bank" je tokom ove godine prodala tri stana. Kako kažu, statistika je dobra zbog strogih uslova kreditiranja i specifičnog odnosa prema klijentima.

- Uglavnom se to dešava sa klijentima koji dođu kod nas i kažu "ja ne mogu više da plaćam i jedina mi je solucija da prodam taj stan i iz tog novca da namirim banku", ili pak, dosta ređe, kada se neko jednostavno ne javlja kad ga mi konstantno pozivamo. Kada jednostavno ne želi da dođe i ignoriše svoju lošu situaciju – kazao je Slavko Carić, direktor ove banke.

Zbog nemogućnosti klijenata da na vreme otplaćuju dospele rate, do sada je u Srbiji, prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, oduzeto oko šest stotina stanova i kuća. Beogradski mediji su u junu pisale o tome da su banke oduzele 500 stanova, što govori o tome da je za četiri meseca broj stanova koji banke prodaju povećan za 100.

2024 © - Vesti online