Nedelja 15.09.2013.
19:54
Beta

Zeleni Srbije: Kontrolišite opasan medicinski otpad

Inicijativa Zelenih Srbije o opasnom medicinskom otpadu
 

Nakon velikog broja pritužbi zabrinutih građana i informacija sa terena, Zeleni Srbije su ukazali na neodrživu situaciju u medicinskim ustanovama.

Predsednik Zelenih Srbije i narodni poslanik Ivan Karić u petak 13.septembra 2013.godine uputio je Inicijativu o tretmanu opasnog infektivnog medicinskog otpada Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Ovom inicijativom Zeleni Srbije predlažili su da institucije i organizacije, u privatnoj i javnoj svojini, koje stvaraju infektivni medicinski otpad i same vrše tretman tog otpada, mogu ovu delatnost da vrše samo uz dozvolu nadležnog organa.

Kako se navodi u saopštenju, generatori ovog opasnog otpada, u postupku tretmana bi trebalo da koriste tehnologiju koja najmanje ugrožava životnu sredinu. Obavljanje tretmana infektivnog otpada bilo u okviru sopstvene medicinske ili posebne delatnosti, treba da se obavlja samo uz dozvolu nadležnog organa. Dozvola znači obavezno periodično preispitivanje ispunjenosti uslova.

"Više kontrole i odgovornosti znači da neće dolaziti do nepoštovanja propisa u većem obimu, kao što je sada očigledno slučaj", naveli su Zeleni Srbije u saopštenju i pozvali sve institucije da se uključe u rešavanje ovog problema.

2024 © - Vesti online