Nedelja 15.09.2013.
18:50
Beta

Kovačević: Briga vlast za kulturu

Kultura kao poslednja rupa na svirali: Dušan Kovačević
 

"Vukov sabor je od osnivanja 1933. godine preživeo nekoliko drzava, državnih uređenja, kulturnih i nekulturnih politika, desetak vladara i vlada, kojima je briga o kulturi bila poslednji ton na našoj čuvenoj svirali", rekao Kovačević na završnoj svečanosti Vukovog sabora u Tršiću kod Loznice.

Kovačević je naveo da je Vuk Karadžić proputovao celu Evropu u koju žuri današnja Srbija i razgovarao sa najznačajnim ljudima tog vremena.

"Pre skoro dva veka Vuk je bio cenjeniji i poštovaniji u Evropi nego što smo mi danas", rekao je Kovačević.

Kovačević je ponovio da su Srbi jedan od najstarijih naroda na svetu zbog zbog odlaska mladih iz zemlje i negativnog prirodnog priraštaja.

"Pitanje opstanka naroda je najveća briga i sigurno najveća opomena sa ovog svečanog Vukovog sabora, u ime Vuka i njegove večite brige za zemlju i narod. Moramo sve učiniti da se ove sumorne priče ne ponove za proslavu stogodišnjice Vukovog sabora 2033. godine. Nadajmo se da ćemo se prizvati pameti i da ćemo pre nebeskog biti i malo i ovozemaljski narod. Nije loše živeti i na ovom svetu, ako je život

pristojan", rekao je Kovačević.

Na otvorenoj sceni na Saborištu izvedena je predstava "Devestopetnaesta - tragedija jednog naroda" po tekstu Branislava Nušića, a u koprodukciji Kruševačkog pozorista, Narodnog pozorišta iz Niša i lozničkog Centra za kulturu.

Završnoj svečanosti Vukovog sabora prisustvovali su predstavnici Vlade predvođeni ministrom prosvete Tomislavom Jovanovićem, Skupštine Srbije, vojske i policije, Srpske pravoslavne crkve i Vukove zadužbine.

2024 © - Vesti online