Nedelja 15.09.2013.
18:31
B92

Da li Srbija dobija novi DOS?

LDP je pokretač inicijative za ujedinjenje opozicije
 

"Naša inicijativa nije prevashodno usmerena prema strankama - usmerena je ka ljudima. Naša ambicija je da vratimo ljude u politiku koji su otišli iz ovih ili onih razloga", kaže Mladen Bašić, menadžer Gradskog odbora Liberalno-demokratske partije u Beogradu. Na pitanje da li je strah LDP-a da li će sam moći da pređe cenzus jedan od motiva za grupisanje opozicije, Bašić kaže da nijedno istraživanje ne pokazuje da postoji bilo kakvo pitanje prelaska cenzusa LDP-a.

"Ono što mi želimo sada da radimo je da reagujemo pre nego što bude prekasno", istiće Bašić.

Stranka iz koje su potekle gotovo sve koje su pozvane u novi savez kaže da je svoj predlog novog dogovora već ponudila i to pre građanima nego strankama. Portparol Demokratske stranke Aleksandra Jerkov navodi da je jedino normalno da DS bude okosnica bilo kakvog zajedničkog opozicionog delovanja, jer to jeste, kako kaže, najveća opoziciona stranka.

"Svakako da ima tema na kojima bi DS mogla da sarađuje sa tim strankama koje se pominju, a koje su to teme i na koji način bismo mogli da sarađujemo svakako stranački organi će u narednim danima zauzeti stav o svemu", kaže Jerkov.

Među javno pozvanima su i oni koji nemaju svoje predstavnike u parlamentu, ali imaju iskustva u vođenju stranačkih blokova.
 

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, smatra da je prirodno da opozicija sarađuje i radi međusobno - da ima saradnju na nivou komunikacije i obaveštavanja.

"Iz ovoga poziva koji je upućen preko medija, ja ne vidim nikakav konkretan cilj ili platformu oko koje bi trebalo da se okupi opozicija tako da što se nas tiče, mi smo uvek za razgovor i dogovor protiv ove vlasti ali samo oko stvari koje su jasne, egzaktne i precizne. Sa druge strane, nikakva nas sad koalicija ne interesuje, posebno", dodaje Živković.

Do skoro u vladi, Ujedinjeni regioni sada nisu dobili poziv da se priključe eventualnom opozicionom savezu. Tvrde da su autentična opozicija.

"Mi smo po prvi put opozicija posle 12 godina i mislimo da okupljanje svih ljudi oko tema koje budemo delegirali mogu i nas praktično staviti u politički život tako što ćemo sa novim temama biti ti koji se preporučuju za volju", navodi Miroslav Čučković iz URS-a.

Koliko je opozicija u Srbiji blizu saradnje moći će da bude poznato tek kada uslede sastanci i direktni razgovori - za sada je sve, od inicijative LDPa do odgovora, razmenjeno u medijima.

2024 © - Vesti online