Petak 05.03.2010.
18:14
Vestionline

Baršun je opet u modi

Prolazi zima, godišnje doba, koje nosi puno suprotnosti. S jedne strane, asocira na idilu, pahulje, škripu snega pod nogama, vesele praznike ispunjene druženjem sa najbližima. S druge strane, neprijatan osećaj hladnoće, jak vetar, vlagu u vazduhu i mnogo smoga u gradovima.

Da bi se zaštitili od oštre i jake zime, oblačili smo se u više slojeva tople odeće, što nije izvodljivo sa kožom lica, a povremeno i sa zaštitom šaka. Provodili smo dosta vremena u zatvorenim prostorijama, izloženi toplom i suvom vazduhu, sa malo ili gotovo nimalo kretanja i drugih fizičkih aktivnosti.

Tokom zime metabolizam i cirkulacija krvi su usporeniji, pa samim tim je usporen i smanjen dotok hranljivih materija i kiseonika do svih organa, a posebno kože i njenih delova, kao što su kosa i nokti. Samim tim usporenije je obnavljanje svih slojeva kože, rast noktiju i kose.

Izloženost suvom vazduhu u zatvorenim prostorijama, odsustvo ozbiljnijeg kretanja, smanjeno lučenje masnih supstancija iz lojnih žlezda, koje oblažu kožu, smanjeno lučenje znoja iz znojnih žlezda i usporen metabolizam utiču na gubitak vlažnosti iz kože.

Kvalitetna i dobro sprovedena osnovna i specijalna nega kože, tokom i posle zimskog perioda, doprinosi našem lepšem i mlađem izgledu, pruža sigurnost za obavljenje fizičkih i intelektualnih aktivnosti, a značajno usporava proces starenja. Ako želite da saznate više o negi kože, pročitajte ceo tekst dr Zorice Milosavljević-Slavnić, specijaliste dermatovenerologije u klinici "Dr Ristić".

Tako koža, kao naš najveći imunološki organ tokom zimskih meseci, gubi vlažnost i mekoću, postaje suva, peruta se, dobija crvene pečate, može da puca na prevojima, što je praćeno subjektivnim osećajem svraba, peckanja, nelagodnosti i bola, u zavisnosti od stepena smanjenja vlažnosti u koži. Ovakva koža je sklona infekcijama, ekcemima, alergijama i drugim promenama.


Najbolji način da se koža očuva zdravom i lepom je higijena i nega kože, koja može biti osnovna i specijalna nega kože, poznata kao medicinska ili bioaktivna. Nega kože pre svega zavisi od uzrasta osobe, jer postoje određene morfološke i funkcionalne razlike između kože dece, odraslih i starijih osoba. Kako negovati kožu, takođe, zavisi i o kom delu kože je reč. Tako, na primer, usne zahtevaju brižljiviju negu i zaštitu nego koža natkolenica i leđa. Takođe, intimne regije zahtevaju posebnu negu i zaštitu.


Nega lica se prilagođava tipu i karakteristikama kože: masna, suva, mešovita, seboroična, koža sa proširenim kapilarima, alergična, osetljiva. Kozmetički preparati (losioni, serumi, pene, gelovi, kreme, masti, itd.) su, takođe, prilagođeni tipu kože. Nega kože lica i tela može se sprovoditi u kućnim uslovima ili u specijalizovanim ustanovama, opremljenim za tu svrhu, kao i kombinovano.


 

2024 © - Vesti online