Petak 05.03.2010.
17:03
Vestionline

Muškarcima se smanjuje penis

Istraživanje je sproveo tim naučnika predvođen profesorom Karlom Forestom, a u njega je bilo uključeno 2.123 18-godišnjaka iz okoline Padove. Taj uzorak su uporedili s uzorkom istraživanja iz 1948. godine na američkoj teritoriji.

Rezultat do kojeg su došli bio je poražavajući, penis današnjih muškaraca, barem onih koji žive u Padovi i njenoj blizini spao je na samo 8,9 cm u opuštenom stanju za razliku od američkih čija je prosečna dužina pre 60 godina bila 9,7 cm.

Iako ni današnji naučnici ne negiraju postojanje razlika u dužini penisa na osnovu različitih teritorija i ostalih antropoloških činilaca (svojevremeno su Rusi i Japanci proglašeni populacijom s najkraćim penisom), ovaj novootkriveni podatak je šokirao postojećim stanjem.

Glavni krivac za to što se u poslednjig 60 godina penis smanjio za čak 10 % je sve veće zagađenje životne sredine, navode istraživači.

''Dioksidi, pesticidi, teški metali, lakovi i razni deterdženti mogu da deluju u dva smera: da smanje aktivnost muških hormona ili deluju kao da su estrogeni, ženski hormoni'', objasnio je u svom radu profesor Foresta.

Sve u svemu, sve veće zagađenje će uticati na polne mogućnosti muškaraca i smanjenje muškog polnog organa koji će vremenom postati više nalik klitorisu nego penisu.

Iako smanjenje od kojeg milimetra ne zvuči alarmantno i neće se još odraziti na seksualni život mladih, ipak ostaje pitanje da li je to prvi dokaz koji nagoveštava buduću androgenu tendenciju ljudskog roda.

2024 © - Vesti online