Nedelja 15.09.2013.
07:15
Beta

Jahjaga: Srbi, izađite na izbore!

Atifete Jahjaga, predsednica tzv. Kosova
 

Jahjaga je u intervjuu za Radio televiziju Vojvodine rekla da će građani na taj način dati svoj doprinos izgradnji demokratskog društva na Kosmetu. Dodala je da je Zakon o amnestiji usvojen između ostalog i zbog toga da bi se što više građana moglo uključiti u izborni proces. "Reč je o povratku poverenja i jednoj vrsti političkog pomirenja", istakla je Jahjaga.

"Ne stvaramo veliku Albaniju"

Jahjaga je odbacila spekulacije o stvaranju "velike Albanije" i dodala da je menjanje granica na etničkom i verskom principu donelo mnogo patnje celom regionu, zbog čega su neke nove ideje o promenama granica neprihvatljive, jer mogu ponovo izazvati bol i ratove.

Dodala je da Kosovo pruža punu podršku istrazi o navodnoj trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Ona je pozvala građane koji su izbegli sa Kosova da se vrate, jer je Kosovo "građanska država, koja se ne obazire na nacionalne i verske razlike". Prema njenim rečima, pitanje imovine i povratka je neotuđivo pravo svakog pojedinca.

Jahjaga je ocenila da su mlade generacije zapravo "most saradnje" između Kosmeta i Srbije. "Omladina ne sme da postane talac naše bolne prošlosti", kazala je kosovska predsednica.

Ona je ocenila da je Rezolucija 1244 Ujedinjenih Nacija o Kosovu "istrošena" još od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, čime je izražena slobodna volja građana.

"Republika Kosovo je realnost koju je priznalo više od 100 država u svetu. Mi želimo da imamo dobre odnose sa Srbijom i sigurna sam da će sporazumi dovesti do potpune normalizacije odnosa", kazala je Jahjaga.

Poručila je da će Kosovo biti član EU, NATO i UN i izrazila uverenje da će Kosovo biti primljeno i u brojne svetske sportske asocijacije, nakon čega će se "takmičiti sa Srbijom u raznim disciplinama".

Prema njenim rečima, više od 100 godina je u ovom delu Evrope na delu bila politika hegemonizma, koja je rezultirala bolnom istorijom stradanja. "Hegemonizam se više nikada neće vratiti u ovaj deo Evrope", poručila je Jahjaga.

Intervju Atifete Jahjage Radio televiziji Vojvodine prvi je njen intervju koji je dala nekom srpskom mediju.

2024 © - Vesti online