Subota 14.09.2013.
05:27
Beta

Jemen: Devojčica (8) umrla prve bračne noći

Foto: Iluistracija

Taj korak je usledio posle međunarodnog šoka izazvanog izveštajima da je jedna osmogodišnja devojčica u Jemenu umrla od unutrašnjeg krvarenja prve bračne noći sa svojim 40-ogodišnjim mužem. Detalji tog slučaja nisu poznati, a neki jemenski zvaničnici poriču da se uopšte i desio.

Savetnik premijera, međutim, rekao je da će biti sprovedena istraga i da će svi odgovorni biti privedeni pravdi. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u izdatom saopštenju rekla je da je "užasnuta" vešću o smrti devojčice.

"Pozivam jemensku vladu da poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu, uključujući i Konvenciju UN o pravima deteta, čija je Jemen članica, i odmah donese zakon koji će propisati minimalnu starosnu dob za brak, u skladu s međunarodnim normama, kako bi se sprečila ovakva zloupotreba dece", navela je Ešton.

Siromašne porodice u Jemenu udaju svoje maloletne ćerke zbog novca i to je uobičajena praksa u toj zemlji, ali ove nedelje je intenziviran pritisak da se ona najzad okonča.

2024 © - Vesti online