Subota 14.09.2013.
08:00
Vestionline

Još jedan istorijski dragulj koji rat odnosi

Pobunjenici iz pokreta Al Nusra upali su u delove Malule, jedne od najstarijih hrišćanskih naseobina na svetu, nazvali lokalne hrišćane "krstašima" i neke od njih naterali da pređu u islam. U sukobima su ubijena i trojica pripadnika lokalne hrišćanske milicije.

Svedoci događaja navode da su borci pokreta Al Nusra uperili pištolj u glavu jednom hrišćaninu i rekli mu da "pređe na islam ili umre".

Malula je poznata kao jedno od tri mesta na svetu gde se i dalje korisit aramejski, jezik kojim je govorio i Isus. Ima oko 3.000 stanovnika, a njihov broj se leti popenje na 6.000 pošto pristignu turisti iz Damaska, od kog je udaljena 56 kilometara.

UNESCO je zaštitio ceo grad, kao prvorazredni istorijski lokalitet. Najpoznatiji su grčki manastiri - katolički Mar Sarkis i pravoslavni Mar Tekla. Bašar al Asad je tenkovima pokušao da ovo mesto uklesano u planine zaštiti od pobunjeničkih horidi, koje se prema poslednjim informacijama povlače, ali borbe su ipak ostavile danak.

Po onome što vidimo na poslednjim fotografijama tvrđava je granatirana, mnoge kuće su izgorele i zjape prazne, razrušenih krovova. Stanovništvo je uglavnom pobeglo, a u gradu je ostalo oko 50 najvernijih i najtvrdokornijih hrišćana rešenih da se bore protiv pobunjenika. Zato su i dobili naziv "krstaši".

2024 © - Vesti online