Petak 13.09.2013.
13:44
Srna

SAD: Asad sakrio hemijsko oružje


Oružje razmešteno na oko 50 lokacija, kažu Amerikanci
 

List je, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike i poslanike upoznate sa obaveštajnim podacima, naveo da tajna vojna grupacija, poznata kao "Jedinica 450", u proteklih nekoliko meseci prebacuje zalihe naoružanja, kako bi ga bilo teže otkriti.


Prema rečima zvaničnika, većina hemijskog i biološkog oružja bila je uskladištena na nekoliko lokacija na zapadu Sirije, ali su pre godinu dana počeli da ih razmeštaju. Isti zvaničnici ističu da SAD veruju da je arsenal prebačen na do 50 lokacija na zapadu, severu, jugu i istoku Sirije.


Američki dnevnik navodi da američke i izraelske obaveštajne agencije i zvaničnici zemalja Bliskog istoka i dalje veruju da znaju lokaciju na kojoj se nalazi veći deo arsenala sirijskog hemijskog oružja. Jedan od zvaničnika rekao je da sada znaju mnogo manje o lokaciji hemijskog oružja, nego što su znali pre šest meseci.


List je preneo izjavu jednog od višerangiranih američkih zvaničnika, koji je rekao da, prema procenama Vašingtona, Damask ima 1.000 tona hemijskih i bioloških agenasa.


SAD i njihovi saveznici smatraju da su snage sirijskog predsednika Bašara al Asada izvršile hemijski napad 21. avgusta u Damasku u kojem je, prema tvrdnjama američkih zvaničnika, poginulo 1.400 ljudi. Asad i Rusija za napad okrivljuju pobunjenike.

2024 © - Vesti online