Petak 13.09.2013.
05:32
B92

Odluka o vizama kao šamar Vladi

Božidar Đelić: DS će pokušati da ublaži odluku
 

"Ovo je snažan šamar vladi koja, umesto da se bavi lobiranjem u Birselu i Luksemburgu i vodećim zemljama šengen zone, bavi se sopstvenom rekonstrukcijom, kriminalizacijom opozicije i rušenjem vlasti u Beogradu", kaže Đelić, koji je bio potpredsednik zadužen za evrointegracije u vreme ukidanja viza.
 

On kaže da je odluka o usvajanju mehanizma za privremenu suspenziju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana gora od prvobitno predložene, jer je za odluku o suspenziji belog šengena dovoljno da predlog za vraćanje viza uputi samo jedna zemalja EU i članice šengena.

"Kada se ovaj mehanizam usvoji na nivou ministara unutrašnjih poslova EU, a usvojiće se ovog ili sledećeg meseca, bilo koja zemlja šengen zone može predložiti privremenu suspenziju belog šengena za zemlju koja ima taj status na osnovu analize stanja u prethodnih 7 godina", kaže Đelić.

Đelić ističe da je ranije Evropski parlament u krajnoj instanci morao da potvrdi privremeno ukidanje tog statusa, ali da danas toga više nema, kao i da nije tačno da ova mera važi samo do 2016. godine.

"Tanja Fajon mi je potvrdila da nema vremenskog ograničenja i da period od 7 godina nije za period od 2009. do 2016. godine već da je to mogućnost koju bilo koja zemlja šengenskog prostora na osnovu analize podataka za poslednjih 7 godina obrazloži zašto je potrebno nekoj zemlji privremeno vratiti vize. Ipak, ovo još ne znači da će vize biti vraćene, ali ovaj mehanizam znači da se odluka o tome može doneti na nivou ministara unutrašnjih poslova a ne najviših politčkih lidera. Ne treba da bežimo od realnosti, jer ovo jeste ozbiljno ugrožavanje belog šengena i slobode kretanja za sve naše građane", rekao je za B92 Božidar Đelić.

On ističe da će se Demokratska stranka dodatno angažovati kako bi u saradnji sa partnerima u Evropi pokušala da ublaži odluku, za koju je "ova vlast dopustila da se desi".

2024 © - Vesti online