Petak 05.03.2010.
18:01
Tanjug

Izmislili aparat za uklanjanje migrene

To bi mogao biti značajan korak napred u lečenju ove bolesti od koje, naprimer, u Velikoj Britaniji pati svaka četvrta žena i svaki 12 muškarac. Reč je o napravi nešto većoj od fena za kosu koji radi na principu transkranijalne magnetske stimulacije (TMS) pri čemu električnu snagu koja stimulira ćelije mozga proizvode snažni magneti.

Za masovnije i sigurno korišćenje TMS uređaja potrebna su još neka ispitivanja kazao je dr Hans Kristof Diner stručnjak za bolesti glave iz Nemačke upozorivši da bi ova terapija mogla kao nus-pojavu imati i epileptičke napade.

 

Proizvođači najavljuju da bi se novi uređaj mogao uskoro pojaviti i na evropskom tržištu po ceni od oko 1.000 funti, a praktičan je jer se može koristiti kod kuće, ili nositi u torbi na putovanju.

Odmah nakon pojave prvih simptoma migrene uređaj se prisloni na potiljak i aktivira pritiskom na dugme čime se provocira elektricitet koji smiruje oluju u mozgu i tako ublažava bol, prenose agencije.


Do sada obavljeni testovi na dobrovoljcima su pokazali da bol nakon njegove primene nestaje u proseku za dva sata. Testovi su obavljeni u skupini od 160 muškaraca i žena koji su patili od migrene. Polovina od njih lečena je novom napravom, a polovina lažnim uređajem.

Među volonterima na kojima je primenjen novi uređaj u roku od dva sata bolove više nije osećalo njih 40 posto, dok su u skupini koja je tretirana lažnim uređajem simptomi nestali tek kod 22 posto testiranih.


Naučnici tvrde kako je uređaj najpogodniji za lečenje osoba koje boluju od migrene s aurom za koju su karakteristične smetnje vida, mrlje u vidnom polju, potpuna slepoća na jednom oku, pojava zvjezdica te neurološki simptomi poput utrnulosti ili slabosti u delu tela, smetnje govora, vrtoglavica...a može trajati od pola do jednog sata, nakon čega sledi glavobolja i mučnina i preosetljivost na svetlo.

Statistike kažu da je takvih čak četvrtina od svih koji boluju od migrene. Osim toga uređaj je velika nada za bolesnike kojima nisu pomagali lekovi.


 

2024 © - Vesti online